Вежди Рашидов ще отзовава шефове на културни центрове

Долорес Витанова

Министърът на културата Вежди Рашидов се обяви категорично против конкурсите за шефове на българските културни центрове в чужбина. Това стана вчера на среща с журналисти във ведомството, където Рашидов представи официално екипа си. „Дейността на културните ни центрове в чужбина е тиха. Шест месеца ще е авансът, който ще бъде даден на сегашните им ръководители Ако не се забележи промяна, те ще бъдат отзовани“, категоричен е министърът. Припомняме, че дни преди края на мандата бившият културен министър проф. Стефан Данаилов назначи чиновници от министерството за шефове на BG центровете в Париж и Скопие, което предизвика бурен скандал.
Вежди Рашидов смята, че не е редно българското изкуство да е на държавната ясла за дохранване. „Навсякъде по света изкуството е на пазарен принцип. Не може 10 български театъра да изхранват останалите 40, които не успяват да си напълнят салоните. Трябва да се научим да си вадим хляба сами. Ако един артист е голям и заради него идва публиката, защо да не получава заплата 5000 лева? А не неговите пари да се раздават за подпомагане на останалите“, заяви министърът.
Основният приоритет на министерството ще бъде да вдигне самочувствието на българските творци, пренебрегвани през последните 20 години. Сред важните задачи ще са и превръщането на културното наследство в ценен ресурс, както и сътрудничеството с неправителствените организации. Ще се работи още за развитието на културните индустрии, стимулиране на четенето, подпомагане на българските автори, привличане на средства по европейските програми, насърчаването на донорството и меценатството.
Министър Рашидов представи официално заместниците си - драматурга Димитър Дерелиев и археолога Тодор Чобанов. Журналистката Ива Петрони е новият началник на кабинета на министъра.

Станете почитател на Класа