Борисов пред "Гардиън": Абсолютна грешка е да се твърди, че Русия е враг или заплаха

"Докато някои политици в Централна и Източна Европа печелят чрез враждебно отношение спрямо Брюксел, Бойко Борисов предприема различен подход, като се опитва да спечели симпатии от Европа чрез чар и ласкателства" - с този анонс започва статия в британския "Гардиън", посветена на българския премиер със заглавие "Няма по-добро място за живот от ЕС".

Журналистът Шон Уокър, който е направил интервю с Борисов, посочва, че във всички свои отговори министър-председателят "внимава да не разкритикува когото и да било от своите европейски колеги - дори Тереза Мей".

"Видях при Тереза начина, по който тя наистина влага всички свои усилия за представянето на аргументите си пред останалите 27 страни-членки. Не бих искал да бъда на нейната позиция в този момент. Но тя се бори и се бори здраво. Влага всичките си сили, за да успее", коментира Борисов пред медията.

 

Бойко Борисов

"Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички"

При опита на Уокър да изясни къде се намира България по координатната система между противоположните визии на Еманюел Макрон и Виктор Орбан за бъдещето на ЕС, Борисов отново отговаря условно: "Ние имаме българска визия. Има определени нейни аспекти, които съвпадат с тези на Макрон или Орбан, а други - не".

"Гардиън" цитират мнението на политолога Иван Кръстев, който казва: "Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Иска да изслуша всички страни и да ги накара да повярват, че е съгласен с тях".

Този подход се проявява и по въпросите, свързани с Русия - както става ясно от интервюто. На въпрос дали Москва е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отговаря "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време, моето правителство и политическа партия са 100% в унисон с евроатлантическите организации".

"Предпазливият чар и стремежът към извъртане води дотам, че на Борисов се гледа позитивно в Брюксел, където мнозина предпочитат да пропускат проблемите, свързани с корупцията и върховенството на закона", коментира авторът и цитира неназован свой източниик: "Той не е от хората, които ще блокират нещо. Но се опитва да покаже колко е сложна ситуацията в страната, без да изрича на глас "Затова трябва да ни дадете повече пари".

"Никога не съм си представял, че ще се занимавам с това, което правя сега. Това е труден живот, ако трябва да бъда честен. Когато се появиха съмнения за това дали правителството ми се справя, подадох оставка. Но дойдоха следващите избори и хората отново ни избраха - какво трябваше да направя?", коментира още Борисов.

"Гардиън" обръща внимание на раздразнението на Борисов при повдигането на въпроси, свързани с конкретни корупционни скандали - вкл. случая със задържането на двама журналистите Димитър Стоянов от "Биволъ" и Атила Биро от румънския RISE Project около разследването на GP Group.

"Можете ли да си представите, ако офисът на Тереза Мей получи сигнал от някакъв уебсайт в този час - дали тя щеше да се обади на правоохранителните служби, за да реагират", е неговият отговор по случая, като нарича "идиотско твърдение" това, че не отговаря на въпросите на критични медии.

"Корупционните съмнения се превърнаха във водеща новина в седмици след интервюто, когато зам.-председателят на партията на Борисов подаде оставка заради твърденията, че е купил луксозен апартамент на значително снижена цена", пише "Гардиън", "И въпреки това Борисов се ползва с репутация на човек, който не създава главоболия на ЕК в момент на напрегнати отношения с Полша, Унгария и Румъния".

 

Webcafe

Станете почитател на Класа