Българското гражданство и мълчаливото съгласие

Отпушване на тромавата процедура за даване на българско гражданство предвиждат промените в Закона за българското гражданство, които депутатите приеха на първо четене вчера. Поправката ще направи възможна бързата обработка на натрупаните над 55 хил. молби за наши паспорти и ускоряване на темпото на натурализация на желаещите от 5 хил. на близо 30 хил. годишно.
Време беше парламентът да приеме тези поправки, защото бюрокрацията и безкрайното чакане генерират сериозна корупция. А разбирането на предишното правителство, че „държавата не е супермаркет за паспорти“, най-сетне ще бъде преодоляно.
В този ред на мисли е добре депутатите да изкупят пропуските си и като приемат предложението на Синята коалиция, да се въведе мълчаливото съгласие. Тази процедура ще позволи кандидатите за българско гражданство да получават по-бързо отговор на молбите си, защото администрацията ще бъде заинтересована да върши работата си по-бързо.
Какво ни ползва нас това ли? Ами по оценка на министъра на българите в чужбина Божидар Димитров в момента извън границите на страната живеят между 2 и 2,5 милиона българи, които нямат наше гражданство. А страната ни страда от демографска криза и това е начинът да се възстанови балансът.

Станете почитател на Класа