Михаил Константинов: Ако 3 млн. излязат да гласуват на евроизборите, ще е добре

Нека разсеем този мит, че в България се гласува малко. В България се гласува малко над средното ниво за Европа. Това обясни математикът и експерт по изборите проф. Михаил Константинов в предаването „Тази събота" по bTV. „3 млн. ако излязат да гласуват, ще бъде много добре", смята той.

„В момента в очаквания Европарламент националисти няма. При нас национализмът като че ли малко изостава от тази вълна, която в момента залива Европа. Нашите националисти малко закъсняха, не успяха да се впишат", каза още професорът.

Според прогнозите на Константинов за европейските избори, евродепутати ще имат следните шест партии: ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура", Реформаторският блок и АБВ, като възможните сценарии за разпределение на гласове са два – съответно 6:5:3:2:1:0 и 6:5:3:1:1:1 гласа.

„Трите мандата на ДПС и в двата сценария на се много сигурни – трябва да си ги заработят. За да получат три мандата им трябват 350 000 гласа, но при тях винаги има скрит вот", допълни математикът.

Той обаче отбеляза, че ако конфликтът в Украйна се задълбочи е много вероятно на сцената да се появят още две партии – „Атака" и НФСБ.

„България без цензура" събира много националистически вот. Хората, които заявяват в момента, че биха гласували за „България без цензура", много от тях са националистически мислещи бивши „гербери" или части от „Атака", каза още Константинов.

Според него независимите кандидати за евродепутати нямат никакъв шанс. „Най-успешният независим кандидат на такива избори е печелил 0,33 при необходими 5,88, т.е. той е взимал 18 пъти по-малко. Но това не значи, че независимите не трябва да участват. Те трябва да участват, да използват платформата, която ще им се даде, и да кажат нещо смислено, което да допълва визиите на партиите", обясни Константинов.

Станете почитател на Класа