Пенсионната реформа се спъна в реалността

Кабинетът реши да изтегли вчера от парламента Кодекса за социално осигуряване. Причината: премиерът Бойко Борисов пое ангажимент пред синдикатите за увеличаване на осигурителната вноска с 3%, което ще наложи нови промени в закона. Освен това се оттеглят и предложенията, свързани с увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране.
Факт е, че и това решение беше взето под натиск. КНСБ заплаши с протести, което накара правителството да ревизира намеренията си.
Беше ясно, че в обществото не може да има съгласие по въпроса кога да се пенсионира българинът. Само преди броени дни излезе изследване, според което българските граждани живеят с 10 години по-малко от европейските. Средната възраст у нас е 70 години. Това означава, че при идеалния случай, в който средният гражданин работи и работодателят не му прави проблем за възрастта, ще взима пенсия средно 3 години. За разлика от гражданите на развитите европейски страни, където по-малкият стрес и по-добрият начин на живот осигуряват друго качество на живот, което позволява да се мисли за вдигане на възрастовата граница за пенсиониране.
При такава статистика е очевидно, че няма как да се прилагат единни стандарти за всички страни. И точно тези български специфики трябва да бъдат добре обяснени на европейските чиновници, които искат механично прилагане на правилата. Само че у нас условията са специфични.

Станете почитател на Класа