Кървав Спасовден край местността Бакаджик

„Класа“

Кървав Спасовден се разигра вчера край местността Бакаджик до Ямбол. 30-годишен автобус „Чавдар“ се преобърна в 9.20 сутринта и уби 16 души, а други 15 бяха ранени. „11 от жертвите са жени над 60 години, сред загиналите има и 16-годишно момче. 15 са преминали през интензивното отделение на ямболската болница“, казаха вчера по обяд за „Класа“ от Районния център по здравеопазване. От ранените 9 са хоспитализирани, като трима от тях до редакционното приключване на броя снощи бяха в реанимация с опасност за живота. Всички те са отивали на събор на тракийските дружества на връх „Свети Спас“, за да почетат православния празник „Възнесение Господне“. Съборът се провежда за втора поредна година.

Официалната информация

Според МВР автобусът, който е собственост на превозваческата фирма „Ем Си Ай - Слави Славов" “е на над 30 години. Той е бил управляван от 61 годишен водач, който има само едно нарушение през 2004 г. – минал е на светофар на червено.
Автобусът е бил на технически преглед на 12 май. Фирмата, която е извършила прегледа, е „Великов, Савов и Ко“ ООД. Пред Дарик управителят й Продан Проданов твърдеше вчера, че автобусът е бил технически изправен. "Той е минал на проверка, проверено е всичко, което е било необходимо. Ако не беше технически годен нямаше да бъде пуснат, щеше да бъде спрян", допълни Проданов.
Автобусът е бил е нает от дома за стари хора в Ямбол.„Шофьорът е оставил част от пътниците, но в злощастното возило е имало 19 жени. При паркирането на „Чавдар“ спирачките отказали и автобусът е помел хората, които се изкачвали по тесния и препълнен със сергии път“, каза пред „Класа“ дежурният на Областна дирекция на МВР – Ямбол.

Нарушенията

Шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” Володя Киров, който в обедните часове вчера бе на мястото на инцидента, коментира пред в. Класа“, че е разпоредил пълна проверка на фирмата-собственик и на дружеството, през което автобусът е преминал технически преглед. Според него вече е ясно, че собственикът на автобуса има съществени пропуски, тъй като водачът е трябвало да премине психологическо изследване, каквото не е имало.
Междувременно от РЗС поискаха министърът на транспорта Петър Мутафчиев да поеме отговорност за инцидента като подаде оставка до приключване на експертизите по случая. От партията твърдят, че проверка на техни експерти е показала, че фирмата „Великов, Савов и Ко” ООД в Елхово е издала фиктивен документ с невярно съдържание. По данни на РЗС автобусът изобщо не е посещавал този технически пункт. Нарушена е и Наредба №33 за автобусни превози, която изисква ежедневен контрол от механик на фирмата-превозвач. Шофьорът на автобуса е назначен във фирмата-превозач ЕТ „Ем Си Ай – Слави Славов” само три дни преди инцидента и е без трудов договор, казаха от РЗС.

Реакцията на властта

Разигралата се вчера трагедия прекъсна заседанието на Министерския съвет. Кабинетът обяви национален траур днес, а премиерът Сергей Станишев прекрати посещението си във Варна и отпътува към мястото на инцидента. По негово разпореждане на мястото на трагедията бе изпратен реанимационен екип на Правителствена болница, два реанимобила от "Спешна помощ" на Военномедицинска академия – София.
Президентът Георги Първанов отложи всички свои планирани участия в близките дни и отпътува за Ямбол на мястото на трагедията. Там бяха още министърът на здравеопазването Евгений Желев, областният управител на Ямбол Николай Пенев, кметовете на общините Ямбол и Тунджа Георги Славов и Георги Георгиев, началници на звена в системата на МВР. Социалният министър Емилия Масларова съобщи, че на семействата на загиналите ще се дадат по 10 хил. лв., а на ранените – по 5 хил. лв.

Полицай спаси два живота

Президентът Георги Първанов посети вчера полицай Димитър Димитров от с. Черган в дома му. С риск за живота си Димитров, който 25 години служи в МВР, е спасил две жени, които са се намирали в непосредствена близост до автобуса. Докато ги е изтласквал от загубилия контрол автобус, полицаят е бил леко ранен, но след оказана медицинска помощ се е завърнал у дома. Държавният глава ще предложи полицай Димитър Димитров да бъде награден с орден “За гражданска заслуга”.



Отмениха бала за сираци
От пресцентъра на президента съобщиха, че заради трагедията се отменя и абитуриентският бал за деца, лишени от родителска грижа, който трябваше да се състои в снощи в резиденция „Бояна“. От там уточняват, че той ще се проведе на 9 юни.
Партиите също отмениха предизборните си прояви на 29 май.


От Националния съюз на превозвачите поискаха промени на закона
От Националния съюз на превозвачите (НСП) поискаха незабавни промени в законодателството, които да засягат възрастта на шофьорите и на автобусите. "Колкото повече приемането на тези промени се бави, толкова повече човешки живота ще загуби България", се посочва в съвместно съобщение до БТА от НСП и Гражданско движение „Днес“ по повод тежкия инцидент вчера.


Жозе-Мануел Барозу изпрати съболезнователна телеграма
Председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу е изпратил съболезнователна телеграма до президента Георги Първанов заради вчерашната трагедия края Ямбол, при която загинаха 16 души, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.
"Научих за днешния трагичен инцидент, причинил толкова жертви и страдания. От името на Европейската комисия и от мое име позволете ми да предам най-искрени съболезнования на семействата на жертвите, както и съчувствия към всички пострадали", се казва в телеграмата.


Това е третата подобна трагедия за 5 години

Днес е ден на национален траур. За 20-годишната история на българския преход това е десетото обявяване от властите на ден на национален траур при подобни трагични обстоятелства. Това е и третата катастрофа с автобус, превърнала се в кървава баня.
На 4 април 2004 г. български автобус се преобърна в река Лим в Сърбия, при което загинаха 12 деца от Свищов. 22 от пътуващите ученици и преподаватели са извадени от ледените води с помощта на местни рибари. На 7 декември 2006 г. при тежка катастрофа между автобус и камион на моста край град Бяла, Русенско, загинаха 18 души, а 11 бяха ранени.


bTV отменя Music Idol 3, пуска филми

„Бягство към победата“ и Music Idol 3, предвидени в програмната схема на bTV за снощи, бяха свалени заради националния траур. На мястото на забавните програми първата частна национална телевизия излъчи първа част от минисериала „Кръстоносци“. Втората е предвидена за днес на мястото на „Бягство към победата“ и „Комиците“. От „Шоуто на Слави“ в 22:30 часа пък предвиждат директни включвания от Ямбол.
От програмата на bTV днес отпадат още „Бон апети“, „Часът на мама“, повторението на „Шоуто на Слави“, SMS, „Любовни игри“ и „Горчиво“, както и комедийният сериал „Моите мили съседи“. Вместо тях в ефир ще върви минисериалът „Истински жени“, „Часът на National Geographic“ и „В какво се превръщат мечтите“.
От Нова телевизия също обмисляха промени с концертите „VIP Brother - За децата на България“, но до редакционното приключване на броя те не бяха оповестени.

Станете почитател на Класа