Пак ще намаляват административната тежест

Правителството реши да създаде нова работна група, която да набележи мерки за борба с административната тежест. Проблемът датира, откакто има администрация, т.е. държава. Всяко поредно правителство амбициозно заявява, че ще намали административната тежест за бизнеса, като разчисти множеството разрешителни, регистрационни, лицензионни и прочие режими и въведе услугата „на едно гише“ за граждани и фирми.
Опитът досега обаче показва, че властта премахва едни, но въвежда други разрешителни режими, включително за дейности като откриване на магазин за железария например.
И никак не са лишени от логика твърденията на потърпевши, че администрацията се самовъзпроизвежда само и единствено благодарение на тормоза, който упражнява както върху бизнеса, така и върху редовите граждани.
Многобройните опити да бъде съкратен броят на административните служители и да се оптимизира тяхната дейност, за да не се пречи на предприемачеството, също завършваха с неуспех.
Сега обаче няма място за нови „изобретения“ на администрацията. Европейският съюз, в който и ние членуваме, не само има решение за намаляване на тежестта, но е набелязал и 13 приоритетни области, чиито режими трябва да бъдат облекчени бързо, без отлагане. В синхрон с тази практика няма как и ние да останем встрани. Предстои да видим дали и графикът ни съвпада с този на Брюксел.

Станете почитател на Класа