Хората срещу цианидите

Само месец след разрешаването на цианидната технология за извличане на благородни метали в Челопеч и Крумовград на „Дънди прешъс металс“ и на „Горубсо Кърджали“ в Кърджали пак се заговори какви ще са загубите за държавата, а и за населението в тези райони. Затова хората подновиха протестите. В Крумовград държавата ще получава само нищожна част от приходите на компанията.
Уверенията на министъра на околната среда Нона Караджова, че технологията е безопасна, не вдъхна доверие на протестиращите вчера. Както всяка власт и тази събуди негодуванието на хората, уплашени за себе си и здравето на своите деца. Благородната идея да не се спира инвеститорският интерес би трябвало да е подплатена със специални проучвания за здравето на хората и околната среда.
Но не и да се дават разрешения само защото са поискани, а ние се стремим да не разсърдим някой и друг инвеститор. Или че ще се оплаче на Брюксел.
Инвеститорите идват и си отиват, но ние оставаме. Ако и те искат да останат и да експлоатират нашето национално богатство, трябва не само да плащат, но и да почистват след себе си.

Станете почитател на Класа