ДКЕВР пак се разпореди, но едва ли стресна енергото

Държавната регулаторна комисия отново се разпореди – този път новият й председател Ангел Семерджиев се зарече, че ще бъдат променени общите условия на договорите с потребителите на електроенергия и дружествата, които ги снабдяват. Това се налагало, тъй като сумите от сметките на хората, които ги обжалват в съда, набъбвали междувременно с лихви. С промените, които щели да са факт от началото на следващата година, ще се изчистят тези несъвършенства, а правата на потребителите ще бъдат по-добре защитени.
По принцип идеята е добра и справедлива. Само че предишния път, когато регулаторът се разпореди в Западна България да се върне едномесечното отчитане на тока, то трябваше да влезе в сила от януари 2009 г. И досега обаче продължаваме да плащаме по две прогнозни и една изравнителна сметка, а компанията - собственик на електроразпределението ЧЕЗ, води дела във ВАС.
Същата участ вероятно ще постигне и лихвите по обжалваните сметки, а кога ще се произнесе последната инстанция на съда, никой не може да каже. Под съмнение е също и решението на магистратите, защото още през 2004 г. ЕРП-тата бях приватизирани със специална регулаторна рамка, която уреждаше привилегиите на новите собственици, а не задълженията им към населението.

Станете почитател на Класа