Липса на сделка за Брекзит ще струва скъпо на ЕС

Страните-членки на Европейския съюз ще понесат дългосрочни щети, равняващи се на около 1,5% от годишния общ брутен вътрешен продукт, ако Великобритания напусне през следващата година блока без да бъде постигнато споразумение за свободна търговия, предупреди в четвъртък Международният валутен, предаде агенция Ройтерс.

Изчисления на Ройтерс въз основна на тази прогноза показват, че липсата на сделка за Брекзит може да струва на ЕС около 250 милиарда долара. В същото време загубата на трудова заетост може да достигне общо 0,7% от работната сила в съюза, или повече от един милион работни места.

„Настоящата сила на интеграцията между еврозоната и Обединеното кралство предполага, че няма да има победители от Брекзит", отбеляза МВФ и допълни, че Република Ирландия ще бъде най-силно засегната поради близките си търговски връзки с Великобритания, следвана от Холандия, Белгия и Люксембург. Германия също ще страда поради наличните индустриални вериги на доставки.

Фондът посочи, че вероятно ще има по-голямо отрицателно въздействие върху ЕС от Брекзит, отколкото предишния подобен анализ, тъй в последното изследване е моделирано очакваното прекъсване на производствените вериги за доставки, както и ефекта от митническите тарифи и от намаляването на търговията на финансови услуги.

Икономическите щети от Брекзит биха били минимални, ако Великобритания приеме модела на „мек Брекзит" и приема да бъдат част от Европейското икономическо пространство по норвежки модел, отбеляза МВФ. Това обаче се отхвърля от правителството на Тереза Мей, тъй като в този случай Великобритания ще трябва да голям степен да продължава да се придържа към правилата на ЕС.

Според проучването на МВФ, евентуално споразумение за свободна търговия на промишлени стоки – което е нещо по-близо до това, на което се надява Тереза Мей – ще намали очакваните дългосрочни загуби в рамките на ЕС до около 0,8% от европейския брутен вътрешен продукт, или в размер на близо 130 млрд. долара.

Трябва да се има предвид, че в този анализ на МВФ не се прави оценка на загубите, които ще понесе Великобритания след излизането ѝ от ЕС, въпреки че по-рано тази седмица фондът понижи своите прогнози за редица от водещите европейски икономики, включително и за Обединеното кралство.

Станете почитател на Класа