Лекият суров петрол с ценови връх

Петролът поскъпва към най-високи нива от края на 2014-а година насам след пореден, при това доста солиден, спад на стоковите запаси на важната енергийна суровина в САЩ.
Късно снощи Американският петрол институт (API) отчете драматично понижение на петролните запаси в САЩ за седмицата до 5-и януари с 11,2 млн. барела до 416,6 млн. барела.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари нарастват в сряда с 0,78% към 63,67 долара, достигайки най-високо ниво от началото на декември 2014-а година.
В същото време фючърсите на петрола брент с доставка през март поскъпват с 0,55% към 69,37 долара за барел, доближавайки важният ценови връх от май 2015-а година около 70 долара за барел.
Подкрепа за продължаващото възходящо движение на петролните цени продължава да оказват очакванията, че ограничените добиви от ОПЕК и от други важни производители като Русия, на фона на здравото търсене и потребление с оглед на солидния глобален икономически подем, ще помогнат за по-скорошно балансиране на пазара на черното злато (за решаване на проблем със свръхпредлагането).
Вниманието на инвеститорите се насочва към очакваните след около час (от 17:30ч. наше време) официални данни за седмичните петролни запаси в САЩ на Енергийната информационна администрация (EIA). Ако те също потвърдят по-голям от очакваното спад на запасите, това може да задълбочи поскъпване на петрол. Трябва обаче да се има предвид, че само от началото на декември 2017-а година насам петролните фючърси вече поскъпват с повече от 13%, което е сякаш индикатор за известно "прегряване" при спекулативната търговия на пазарите на суровини.

Станете почитател на Класа