ЕС излезе от задънената улица с Унгария и одобри помощ от 18 милиарда евро

ЕС излезе от задънената улица с Унгария и одобри помощ от 18 милиарда евро
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.12.2022
  • Share:

Правителствата на Европейския съюз сключиха в понеделник сделка с Унгария, която разрешава финансовата помощ за Украйна през 2023 г. и дава одобрението на Будапеща за глобален минимален корпоративен данък, всичко това в замяна на гъвкавост на ЕС относно средствата, изплащани на Унгария.
Сложната сделка дойде след месеци на спорове между институциите на ЕС, страните членки и Унгария и беше обяснена в понеделник от съвета на ЕС и от дипломати, говорещи анонимно. Това означава, че Украйна ще получи 18 милиарда евро от бюджета на ЕС през следващата година.
Будапеща налагаше вето на плащанията по този стабилен, предвидим и по-евтин начин, а не чрез двустранните заеми, които страните членки отпускаха на Киев.
Унгария също така се съгласи да отмени ветото си върху договорения от ОИСР глобален минимален корпоративен данък от 15%, който да се прилага за големите международни корпорации, там където печелят парите, а не там, където създават офиси за данъчни цели.
Междувременно Съединените щати са изпратили първата част от своята помощ за енергийно оборудване на Украйна, казаха американски официални лица.
Първият транш бе енергийно оборудване на стойност около 13 милиона долара, каза един от служителите. Друг източник, запознат с въпроса, каза, че още два самолета с оборудване ще излетят от Съединените щати тази седмица.
Американски служител каза, че оборудването е тръгнало от американска военна база. Първият транш е част от помощта от 53 милиона долара, обявена миналия месец, след като Украйна заяви, че има нужда от трансформатори и генератори, както и от системи за противовъздушна отбрана.

Станете почитател на Класа