Каталуния цъфти. Въпреки сепаратизма.

Каталуния цъфти. Въпреки сепаратизма.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.05.2024
  • Share:

В Каталуния днес се провеждат регионални избори. Сепаратистите продължават да настояват за независимост, но местните компании вече не ги подкрепят.

 

 

"Мадрид не плаща." Каталунците постоянно повтарят тези думи, имайки предвид обещаните, но неизпълнени инвестиции на централното правителството в техния регион. Същевременно в Каталуния - виждайки например неособено приветливите околности на гарата в Барселона - човек не може да не си зададе въпроса какво се случва с данъчните постъпления, които процъфтяващият в икономически план регион събира от фирмите на негова територия. По официални данни там са разположени 79 фабрики, в които работят почти 16 000 души, сред тях са най-важните фармацевтични компании и автомобилостроителни заводи като "Сеат" и "Нисан".

Държавните и регионалните инвестиции играят важна роля по време на днешните предсрочни избори в Каталуния. Причина за изборите стана невъзможността на правителството да състави бюджет преди година.

Но споровете по бюджета бяха факт и преди това. През 2022-а година управляващата от 2017-а година коалиция на две сепаратистки партии се разпадна. Либерално-консервативната "Заедно за Каталуния" сложи край на сътрудничеството си с левицата и напусна правителството.

Актуалните допитвания дават предимство на социалистите в Каталуния - техен представител е кметът на Барселона и те поддържат линията на премиера Педро Санчес. От встъпването си в длъжност през 2018-а година той се опитва да убеди каталунците, че най-добрата опция за тях е принадлежността към Испания.

Каталуния - най-важният работодател в страната

Според бизнес-консултанта Хуан Линарес цялата дискусия за независимостта на Каталуния от Испания е губене на време. "В този международен и икономически пулсиращ контекст всеки вид национализъм изглежда абсолютно неуместно." Мнението на Линарес е, че "зависимостта от Испания и нейните пари е безспорна. Но и Испания от своя страна има нужда от Каталуния".

Почти една трета от испанския износ е от Каталуния - региона, в който се произвеждат предимно хранителни продукти, автомобили, медикаменти и машини. Освен това Каталуния е смятана за най-важния работодател в страната. Поради това за 20 години броят на жителите ѝ е нараснал от шест на осем милиона. Безработицата е под девет процента, т.е. е по-ниска от средната за страната, която надхвърля 11 на сто. В Каталуния са и двете най-добри висши училища в страната - университетът "Помпеу Фабра" и Автономният университет в Барселона.

Темата за независимостта остава на дневен ред

През 2023-а година "Файненшъл таймс" определи Барселона за града, който най-успешно привлича преки чуждестранни инвестиции. Най-бързо разрастващият се сектор е този на биотехнологиите, чийто оборот е нараснал от 18 на почти 22 милиарда евро в периода между 2017 и 2021-а година.

Освен това каталунската столица и нейните болници са водещи в клиничните изпитания на медикаменти и терапии, а фармацевтичният концерн "Астра Зенека" предвижда да вложи в следващите пет години 800 милиона евро в изследователски център, благодарение на който ще се разкрият 1000 нови работни места. По официални данни през 2023-а икономиката на Каталуния е отбелязала 2,4 процента растеж, за тази година се очакват 1,8 на сто.

Въпреки икономическите успехи обаче темата за независимостта остава в дневния ред. Ако на изборите спечелят социалистите, както предсказват допитванията, те ще зависят от подкрепата на левицата. А нейна декларирана цел е свикването на референдум по въпроса за отделна каталунска държава.

Станете почитател на Класа