Русия и Китай ускоряват процеса на дедоларизацията

След години разговори за изоставяне на щатския долар, Русия и Китай вече го правят реално. През първото тримесечие на 2020 г. делът на долара в търговията между двете страни за първи път спадна под 50 процента.


За да дадем индикация за мащаба на корекцията, само преди четири години зелената валута представляваше над 90 процента от валутните им сетълменти.


Според московския всекидневник "Известия" доларовият дял е спаднал от 75 процента през 2018 г. до 46 процента. 54 процента от търговията с долари се извършва в китайски юани (17 процента), в евро (30 процента) и в руски рубли (7 процента).


Намалената роля на долара в международната търговия може да бъде обяснена главно с продължаващата търговска война между САЩ и Китай. Отношенията между двете страни се влошиха още повече през 2020 г., след като американските политици обвиниха Пекин, че криел Covid-19, а президентът Доналд Тръмп нарече болестта „Китайски вирус" и „Кунг грип".


През януари руският министър на външните работи Сергей Лавров обясни, че Москва продължава "своята политика, насочена към постепенна дедоларизация и се стреми да сключва сделки в местна валута, където е възможно."


Лавров нарече отхвърлянето на зелената валута „обективен отговор на непредсказуемостта на икономическата политика на САЩ и пряката злоупотреба от страна на Вашингтон на статута на долара като световна резервна валута".


Движението за отдалечаване от долара може да се наблюдава и в търговията на Русия с други части на света, като Европейския съюз. От 2016 г. насам търговията между Москва и ЕС е основно в евро, като настоящият му дял е 46 процента.

Станете почитател на Класа