Мексико разположи първите войници от Националната гвардия на границата с Гватемала

В понеделник първият контингент от 700 войници от новосъздадената Национална гвардия на тази страна пристигна на южната граница на Мексико. Те ще засилят граничната сигурност с Гватемала и ще контролират незаконния транзит на мигранти от Централна Америка, съобщава телевизионният канал Гватемала TN23.


По този начин Мексико започва спазването на ангажиментите, договорени миналия петък с Вашингтон, за да избегне заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп, за налагането на 5% мита за всички мексикански продукти, ако страната не предприеме мерки за контрол на миграционния поток към Съединените щати.


Според мексиканското външно министерство, общо 6 000 членове на Националната гвардия се очаква да бъдат разположени в 11 общини в югоизточно Мексико. Мексиканските власти също така се ангажираха да работят за разбиване на организациите за трафик и контрабанда, както и на техните незаконни финансови мрежи, според съвместното изявление, подписано от Мексико и Съединените щати.


Споразумението също така задължава мексиканската държава да приема централноамерикански граждани, които пресичат тяхната територия, за да обработва молбите им за убежище в Съединените щати. Това означава, че тези, които пристигат с тази цел на южната граница на Съединените щати, ще бъдат незабавно върнати в Мексико, където трябва да изчакат отговор на искането си.


Този факт дава на Мексико статута на „сигурна трета страна", въпреки факта, че външният министър Марсело Ебрард отрече да е приемал това.


От друга страна, Федералната служба за защита на Мексико изпрати днес 103 полицаи, мъже и жени, за подкрепа на сигурността на Националния миграционен институт в Тапачула Чиапас. Тази допълнителна полицейска охрана ще се стреми да предотврати бягството на мигранти и възможните бунтове, за да се запази сигурността в тази миграционна станция, според вестника.

Станете почитател на Класа