Дългата сянка на Меркел

Дългата сянка на Меркел
  • Автор:  Виктория Тошкова investor.bg
  • Дата:  
    09.12.2018
  • Сподели:

Ангела Меркел може и да е едно ниво по-надолу в играта, но със сигурност още е в нея. Победата на избрания лично от нея наследник за нов лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) в петък позволява на германския канцлер да задържи по-здраво поста си на канцлер въпреки серията от разочароващи изборни загуби. Но не бъркайте това с политическа стабилност за Германия, пише редакторският екип на Wall Street Journal.

 

https://cdn2.trafficnews.bg/2016/05/22/328d39df31fcff9f98f38a7e842ac8ad.jpg

 

Меркел се отказа от лидерския пост в ХДС през октомври, след като партията ѝ и баварската ѝ партньор Християнсоциалният съюз (ХСС) претърпяха сериозни загуби на изборите в две провинции, а ХСС постигна исторически най-слабия си резултат с 33% от гласовете на националните избори през 2017 г.

 

Дългата сянка на Меркел

 

Лоялните към Меркел съпъртийци обаче приеха протежето ѝ Анегрет Крамп-Каренбауер, която в петък спечели позицията на партиен лидер. Това намалява възможността за конфликт между Меркел и шефа на партията ѝ и увеличава шансовете германският канцлер да изкара останалата част от мандата си до 2021 г. Позитивният елемент е, че конкуренцията за лидерството на партията бе необичайно публична и усилена.

Другите кандидати, които също се състезаваха за поста, бяха двама. Фридрих Мерц, бивши лидер на ХДС, който се насочи към финансите, след като Меркел го изкара от политиката преди почти 15 години, се кандидатира като икономически реформатор на свободния пазар. Йенс Спан, изявен 38-годишен член на кабинета на Меркел, предложи на съпартийците си по-твърда линия към миграцията, за да преборят с дясната Алтернатива за Германия.

В серия от дебати между тримата Крамп-Каренбауер защити собствения си административен опит, управлявайки провинция Заарланд и зае по-социално консервативна позиция от ментора си Меркел.

Но състезанието показа дългата сянка, която Меркел хвърля върху дясноцентристите в Германия. След десетилетие на кризи в еврозоната, тежкото фиаско с миграцията и при икономически растеж, който отново се забавя, нито един от кандидатите не изглеждаше напълно способен да се изправи достойно пред предизвикателствата в политическо отношение. Крамп-Каренбауер е технократ, Мерц е „ръждясал“ след политическото си изгнание, а Спан е твърде млад.

Подобно на приятеля си Барак Обама, Меркел пренебрегна задачата да изгради нови бъдещи лидери. Това означава, че каквото и стабилност да търси ХДС, ефективно запазвайки я на поста ѝ, тя може да се окаже крехка.

Германската политика е разтърсена, докато крайнолявата партия на социалдемократите вехне, Зелените се издигат на мястото на левите, а Алтернатива за Германия привлича избиратели от ХСС и социалдемократите. Крамп-Каренбауер вероятно ще остане „чирак“ на Меркел още дълго време, но Германия ще трябва да съживи десния си център рано или късно.

Прочетена 459 пъти

Станете почитател на Класа