Истината за изключенията от петролните санкции срещу Иран

Администрацията на американския президент Доналд Тръм отново наложи санкции върху износа на петрол от Иран, но временно освободи седем страни от спазването на тези ограничения. Анализаторите смятат, че това ще доведе до увеличаване на продажбите на ирански суров петрол.

 

"Решението на САЩ да предостави освобождаване от санкциите представлява отклонение, за сега, от обявената цел да се намали до нула износът на петрол на Иран ", каза пред Ройтерс Пат Текър, регионален директор на Economist Intelligence Unit за Средния Изток и Африка.

 

По-конкретно, Индия, Италия, Гърция, Япония, Южна Корея, Турция и Китай (включително Тайван) са били освободени от санкции през следващите шест месеца, за да се намали постепенно вноса на ирански суров нефт, който, според прогнозите, през ноември може да падне до 1,1 милиона барела на ден.

 

Това, което предизвиква любопитство е, че са освободени Токио и Сеул, които вече са свалили до нула вноса, а сега може да го възстановят: от японското Министерство на търговията потвърдиха, че се очаква възобновяване, а Южна Корея може да импортира отново около 130 000 барела на ден.

 

"Запитванията за доставки от Иран идват от няколко азиатски купувачи", каза търговец при условие на анонимност.

 

Тези изключения намалиха страха от недостиг на петрол между компаниите и правителствата. Вашингтон заяви, че ги предоставя "в отговор на специфични обстоятелства и за да се гарантира добре снабден пазар на петрол ", но експертите подчертават, че това е само временно и не означава неограничен внос на петрол.

 

"Колко петрол се предоставя от Иран на всяка от тези седем страни? Само можем да гадаем, докато не получим туит от някой в правителството," каза пред Bloomberg TV Ед Морс, икономист от Citi.

Станете почитател на Класа