Кой контролира "ядрения бутон" на Северна Корея, докато Ким Чен-ун се среща с Тръмп?

Срещата насаме в Сингапур между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на САЩ, Доналд Тръмп държи света в очакване на резултати за ядрения арсенал на полуострова.

 

" Ядреният бутон винаги е на бюрото ми", заяви Ким Чен-ун, в последната си реч на Нова година, като подчерта, че "докато няма агресия срещу страната му няма да го използва".

 

На това изявление Тръмп отговори два дни по-късно, подчертавайки, че също има "ядрен бутон, но много по-голям и по-мощен от твоя, а освен това работи".

 

Известно е, че американският президент винаги е придружен от военен, носещ куфарче, известно като "ядрената топка". Това куфарче съдържа хардуер с размер само 7,3 см, наречен "бисквитка", където са дигитализирани всички кодове, които позволяват изстрелване на стратегическите ядрени ракети от всяка точка на света.

 

Ако се направи паралел със САЩ, кой отговаря за "ядрения бутон" на севернокорейския лидер?

 

Андрю О'Нийл, експерт по ядрена политика в университета Грифит в Куинсланд, Австралия, заяви в интервю за Ройтерс, че " ядрените командване, контрол, комуникации и разузнаване на Северна Корея са създадени с висока степен на централизация към Ким", така че има вярване, че ако президентът не е в страната, няма да бъде в обхват на сигурно разстояние, за да се разреши възможно изстрелване, ако е необходимо.

 

Въпреки това, друг експерт, Майкъл Мадън, който мониторира Северна Корея твърди, че "Ким може да разреши или да одобри ракетна атака, докато е извън страната, защото има протокол за изстрелването."

 

Според Мадън, Ким Чен-ун може да е делегирал правомощията си за контрол на ядрения арсенал на заместник-канцлера на Северна Корея, Чу Рйонг-ха.

Станете почитател на Класа