Едно от тези места може да бъде домакин на историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун

Два месеца преди официалната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун - първата в историята между двамата лидери на тези страни – мястото на срещата все още не е известно.

 

Спекулациите около това историческо сближаване, което не е потвърдено публично от севернокорейския лидер, държи в напрежение експертите, които са се отдали на задачата да обсъждат възможните места срещата, с техните съответни плюсове и минуси.

 

Панмунджон. Това село, разположено в демилитаризираната зона между двете Кореи, е един от най-вероятните кандидати. По-конкретно, съвместната зона за сигурност там, където служители на двете страни остават лице в лице, може да бъде домакин на срещата.

 

Остров Джеджу, най-големият остров в близост до бреговете на Корейския полуостров, се очертава като друга възможност, отчасти защото се стреми да привлече международното внимание с послание за мир и просперитет. "Като остров на мира, Джеджу е идеалното място за провеждане на срещата на върха", каза губернаторът на южнокорейската провинция.

 

Азия има предимството на близост, поради което Ким може да избира между столиците на Сингапур, Виетнам, Монголия или Китай. Срещата на върха в Пекин обаче не може да бъде приета от Вашингтон заради търговските търкания с азиатския гигант.

 

Смята се, че Ким Чен-ун не е пътувал в чужбина от 2011 г. насам, поради което може да избере да не напуска страната си и да бъде домакин на срещата там, където са се провели последните срещи между дипломатите от двете страни.

 

Както този вариант, така и посещението на Ким във Вашингтон – което би било първото на севернокорейски лидер в историята - би довело до сериозни препятствия и критики за двамата лидери, така че е вероятно да се предвиди по-неутрален вариант за срещата.

 

Европа. Страните, които имат международна репутация като посредници, като Швейцария и Швеция, са сред неутралните места за среща. И двете страни са готови да посредничат между Вашингтон и Пхенян.

Станете почитател на Класа