Отломки от планета джудже са издълбали лунните кратери

Отломки от планета джудже са бомбардирали вътрешните планети в младата Слънчева система, показва нов анализ на лунните кратери според сп. "Ню сайънтист".
Някои от големите кратери на Луната, изглежда, са на около 3,9 млрд. години, което предполага, че Земята и други обекти в Слънчевата система са попаднали под сериозен „обстрел“ по това време. Повечето астрономи вярват, че „бомбардирането“ е предизвикано от промени в орбитите на планети гиганти, довело до дестабилизирането на астероидния колан и до дъжд от огромни скали в посока на нашата планета.
Разпределението на малките и големите лунни кратери обаче не съответства на броя на по-малките и по-големите обекти в астероидния пояс днес, смята екипът на астронома Матия Чук от Харвардския университет. Според него е възможно планета джудже или един-единствен голям астероид да са причинили щетите на лунната повърхност. Обяснението на астрономите е, че малката планета или астероидът са се доближили прекалено много до Земята или до друга вътрешна планета и са били разкъсани от гравитацията, а отломките им са осеяли вътрешната Слънчева система.
Други учени обаче се съмняват, че един обект с диаметър 1000 км може да причини всички тези щети в този период, и картината все още остава неясна.

Станете почитател на Класа