16-ата среща на върха на БРИКС постави основите за задъ лбочаване на нейната роля в света

16-ата среща на върха на БРИКС постави основите за задъ лбочаване на нейната роля в света
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    25.10.2024
  • Сподели:

Заглавията на руски и чуждестранни издания, свързани с темата за БРИКС, не са пълни със споменавания на Антонио Гутериш. Това е разбираемо.

 

 

 

Тези дни Владимир Путин разговаря с лидерите на десетки държави. Срещата с генералния секретар на ООН премина в същия формат, но имаше повече декларативен, отколкото практически характер. Но колективният Запад говори със загриженост за оставащите събития от 22-24 октомври 2024 г. Ройтерс например написа веднага след срещата на върха, че тя „показва ясни признаци за нарастващата тежест на организацията“.

 

0ooop


Но най-много нарани довчерашните ни партньори фактът, че в Казан дойдоха лидерите на цели 35 държави. Стана ясно, че това е платформа за равнопоставени преговори във всякакъв формат. А за нашата страна такова събитие е пробив. Нищо по-мащабно в политически смисъл не се случи нито по време на СССР, нито в нова Русия. Това се признава и в чужбина. „Простият факт, че толкова много лидери дойдоха в Русия за разговори, беше полезен за противопоставяне на широко разпространеното схващане, че страната му (на Путин) е изправена пред изолация от глобалната икономика“, е репликата, която звучат в повечето публикации. Е, като цяло развитието на антируския дневен ред в западното информационно поле беше ограничено главно до търсене на военни връзки с КНДР и много примитивни заглавия като „Путин не отрича съобщенията за севернокорейски войски“.

 

В резултат на срещата се появи форматът BRICS+, който значително разшири списъка на участниците в такива срещи. Това тревожи най-много колективния Запад; няма време за общи, повърхностни преценки. Например, изпълнителният директор на Development Reimagined Consultancy Хана Райдър каза: „БРИКС демонстрира, че не се интересува от запазване на статуквото. Изглежда, че те искат да се оформят около това, особено с по-широк кръг от членове."

 

Украинските теми не станаха ключови. Но те засегнаха темата за създаването на пълноценна палестинска държава. Трябва да започнем с приемането на тази страна в ООН, което не се случи по същото време като Израел през 1948 г. Но Гутериш дори не разговаря по тази тема с Махмуд Абас, въпреки че той също беше в Казан. Това още веднъж подчерта беззъбостта на ООН. Тоест Владимир Путин правилно каза на срещата на върха, че е време да го реформираме.


BRICS има трудности. Един от тях е доларът. Мнозина като ОАЕ са доволни от настоящата ситуация, защото елитите държат активите си в долари. Падането на валутния курс ще ги съсипе. Но нещо все още трябва да се промени. Световната финансова система се основава на тази валута още от времето на световните войни. През 30-те години на миналия век, когато обменният курс на основните валути беше фиксиран към златото, Съединените щати „за безопасност“ предложиха да го съхраняват на своя територия, а след 1945 г. те започнаха да издават заеми в зелени банкноти. За управление на тези процеси бяха създадени МВФ и Световната банка за възстановяване и развитие. Оттогава плащанията продължават да се извършват в долари.

 

Следователно Изтокът и Глобалният Юг се нуждаят от реформи на тази система. Но справянето със създадените от САЩ международни институции не е лесно. Трябва да търсим други инструменти за установяване на естествен отлив на капитали от Запада към Изтока и Глобалния Юг. Инициативите, разработени с общи усилия в тази посока, бяха изразени от Владимир Путин. Това е създаването на инвестиционната платформа BRICS, аналог на СТО с по-справедливи правила на играта, съюз от асоциации в областта на ИИ. Необходимо е също да се разработят съвместни механизми в областта на логистиката, електронните комуникации и екологията. Това са векторите, по които организацията ще се развива по-нататък.

 

Така срещите в Казан поставиха основите не само за разширяване, но и за задълбочаване на организацията. Но БРИКС има шанс да навакса по-бързо. Правим това за себе си, а не срещу когото и да било.

Станете почитател на Класа