Не окопна, а високоманеврена война: The Guardian и ветеран от АТО с горещи фронтови новини!

Не окопна, а високоманеврена война: The Guardian и ветеран от АТО с горещи фронтови новини!
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    27.10.2024
  • Сподели:

Активни бойни действия се водят както в Донбас, така и на територията на Русия – в Курска област. И скоро военните на Северна Корея може да се появят там.

 

Както отбеляза ветеранът от АТО Евгений Дикий, цитиран от UNIAN, руснаците отдавна се опитват да организират пълноценно настъпление в района на Курск, което няма да бъде по-слабо от това в района на Донецк.

 

Евгений Дикий

 

„Но руските военни вече използваха максималните си сили там и бяха принудени да прехвърлят военните си от Украйна“, пояснява ветеранът от АТО и допълва:

„Руската федерация успя да премине в настъпление едва след като премахна трите най-боеспособни дивизии от фронтовата линия. Отбелязва се, че това е доказателство, че на окупаторите просто не са останали боеспособни части“.

В района на Курск сега има мощни битки, но те са различни от събитията в Донбас“, категоричен е Дикий и пояснява:

„В района на Курск няма непрекъсната фронтова линия, следователно няма позиционни боеве, окопна война, тъй като в Донбас има маневрена война само с много по-голям брой безпилотни самолети и други съвременни технологии.

По своя характер войната в района на Курск напомня събитията в района на Киев през 2022 г., пейзажът там сега е подобен. 

Освен това нито една от страните няма непрекъсната линия от укрепления - само отделни укрепени зони. И затова силите активно маневрират и се опитват да ударят врага в тила и фланговете“.

Това не е окопна война, а високоманеврена война, но интензивността на боевете е абсолютно сравнима с Донбас“, каза Евгений Дикий.

Войната в Украйна: Ситуацията на фронта

Селидово, Донецка област, постепенно преминава под контрола на руската армия. Както отбеляза военният наблюдател Денис Попович, ситуацията в града и около него има тенденция да се влошава. 

Отбранителните сили изпитват ужасен недостиг на жива сила, за да задържат руското настъпление.

Междувременно NYT пише, че няколко хиляди севернокорейски войници са пристигнали в района на Курск на Руската федерация. Те трябва да укрепят руските войски в контранастъпление, предназначено да изтласка украинските въоръжени сили от тази територия. 

До понеделник, 28 октомври, се очаква да се съберат до 5000 севернокорейски войници.

The Guardian: Стратегията на Байдън се провали, тъй като войната в Украйна метастазира неконтролируемо

Много от случилото се по време на руската война срещу Украйна можеше да бъде напълно или частично предотвратено“ – това мнение изразява колумнистът на The Guardian Саймън Тисдал.

Президентът на САЩ Джо Байдън избра стратегия за сдържане в началото на руската инвазия в Украйна. Говорейки в Полша месец след началото на пълномащабната война, той обеща да предостави на Украйна помощ и да отслаби руската икономика.

 

Джо Байдън

 

„След повече от 30 месеца война обаче е ясно, че тази стратегия се е провалила“, пише колумнистът Саймън Тисдал в колона за The Guardian. 

Според него е избегнато разпространението на войната на територията на НАТО. Но страните, граничещи с Украйна, все още страдат от руски атаки.

„Като нелекуван рак, украинската криза (руската война срещу Украйна – бел. ред.) метастазира неконтролируемо. 

Не се ограничава само до калта и леда на Донбас, разпространяващите се токсични последици от войната стават все по-разрушителни всеки ден в глобален мащаб… Замърсява и унищожава всичко, до което се докосне“, пише Тисдал.

Освен това войната подхранва дясно-левия политически екстремизъм, докато подкрепата за платените популистки апологети на Путин нараства. 

От 2022 г. хибридната война - подривна дейност, дезинформация, операции за влияние, кибератаки, измами, интернет тролинг - става все по-разпространена по света. Причината е, че авторитарните режими следват примера на Русия.

„Неуспехът да се ограничи войната също подхранва „сеизмични геополитически промени“, най-вече по-тясно партньорство между Китай и Русия. Но мащабът е много по-голям“, казва Тисдал. 

На срещата на върха на БРИКС, която руският президент Владимир Путин беше домакин миналата седмица, Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка се присъединиха от Иран, Северна Корея, Сирия, Венецуела и, тревожно, членката на НАТО Турция (наред с много други).

„Путин си представя глобален антизападен съюз, нов световен ред на 21 век, създаден след Америка и воден от Китай, това не са празни мечти“, пише авторът, цитиран от UNIAN.

„Не само нарастват икономическите щети от руската война срещу Украйна. Тя отне десетки хиляди човешки животи“, казва Тисдал и отбеляза, че „Украйна не е загубила войната, което вече е постижение, но и не я печели. В същото време западната подкрепа постепенно отслабва“.

„Колко можеше да се предотврати всичко това? Някои събития, като оста Китай-Русия и възходът на десния популизъм, така или иначе се случиха. 

Войната просто ги ускори. Но голяма част от случилото се в по-голям мащаб можеше да бъде напълно или частично предотвратено“, убеден е Тисдал.

Авторът припомни, че по време на речта си в Полша през 2022 г. Байдън каза, че е предупредил Путин, че атака срещу Украйна би била грешка. 

Но като се има предвид убеждението му, че борбата на Украйна за демокрация и свобода е жизненоважна за света, президентът на САЩ може да каже на Путин да не нахлува или да се изправя срещу силите на НАТО.

„Това се нарича възпиране. Сдържането никога не е било достатъчно, но страхливецът, който е, най-вероятно щеше да спести болката на всички“, казва Тисдал.

Война в Украйна: Новини, които може би сте пропуснали

Руските окупатори продължават да тероризират мирното население на Украйна. Врагът е нанесъл удар по град Константиновка, Донецка област. В резултат на нападението има загинал човек, сред жертвите има и полицаи.

Междувременно дронове атакуваха военно летище в Липецк (Руска федерация). Това съобщи ръководителят на Центъра за борба с дезинформацията (ЦБД) към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Коваленко. 

Все още няма подробности за последствията от атаката.

 

Станете почитател на Класа