“Категоричният ултиматум на Запада”. Зеленски посочи датата на капитулацията

“Категоричният ултиматум на Запада”. Зеленски посочи датата на капитулацията
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    18.10.2024
  • Сподели:

В Украйна най-накрая официално научиха какъв е „Планът за победа“ на Зеленски. Този документ трябва да се превърне в мост към „срещата на върха на мира“ и в същото време да впечатли съюзниците. Първата реакция от Запада вече е пристигнала. На какво разчитат в Киев и каква е реалността?

Нова надежда

На първо място трябва да влязат в НАТО – още преди края на конфликта. Освен това ВСУ трябва да продължат военните действия в района на Курск, както и да получат разрешение за нанасяне на удари по военни цели в дълбините на Русия. Освен това Западът трябва да защитава украинското въздушно пространство и да осигурява непрекъснато разузнаване.

Основната гаранция за сигурност, според Зеленски, е разполагането на територията на страната на някакъв пакет неядрени стратегически възпиращи средства, достатъчен за противопоставяне на Москва. Към плана има и секретно приложение, което е връчено на висшите служители на САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия.

„Русия трябва завинаги да загуби контрол над Украйна и дори желание за такъв контрол“, каза Зеленски, „Това е гаранция за живот за Украйна и в същото време гаранция за мир за Европа“.

Освен това, продължи той, след края на конфликта ВСУ ще могат да заменят американския военен контингент в Европа. Ако Киев загуби – и без да изпълни исканията на Запада, това е много вероятно догодина – природните ресурси на Украйна ще отидат в Москва. Уран, титан, литий, графит, изброи шефът на киевския режим.

Тогава изведнъж стана ясно, че Украйна е във война с три държави едновременно: Русия, Иран и КНДР.

„Нашето разузнаване регистрира не само прехвърляне на оръжия от Северна Корея към Русия, но и на хораВсички виждат помощта на иранския режим за Путин“, каза Зеленски. И той осъди Пекин за „сътрудничество с Москва“, но все пак не посмя да включи Китай в „оста на злото“.

Западът отвръща на удара

Много хора коментираха прословутия „план за победа“ още преди официалното му обявяване. Така бившият посланик на Украйна в САЩ (2015-2019 г.) Валерий Чалий реагира остро на факта, че американците предлагат на Зеленски да спре да се бори за териториална цялост.

„Какво, ключ от сейф ли има, от който да докара Донецка и Луганска област. Това си е направо държавна измяна и затвор. Накратко, но конституцията пряко забранява предаването на територия”, възмути се той.

Fox News нарече плана на Зеленски „губеща авантюра“, която той се опитва да наложи на Запада през последните две години. “Политико” смята, че от всичко Киев е способен само да постигне укрепване на държавната военна индустрия за сметка на страните от НАТО.

Действащият министър-председател на Белгия Александър Де Кро не е уверен в успеха на „плана за победа“, но смята за важно „предлагането на нови идеи за разрешаване на конфликта“.

„В момента изучаваме подробностите. Не бива да сме цинични по отношение на това, въпреки че това наистина не е първият план, имаше още няколко преди него. Необходимо е да продължим да правим предложения. В един момент някой от тези планове ще проработи", обясни той.

Според “Билд” германският канцлер Олаф Шолц не е подкрепил идеите на Зеленски. В Берлин „не вярват, че Киев е способен на контранастъпление“. И като цяло Шолц още не вижда Украйна в НАТО и дори е готов да преговаря с Путин.

Както и да е, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел увери, че лидерите на ЕС ще обсъдят всичко на срещата на върха, която се открива днес в Брюксел.

Те мечтаят само за мир

Заместник-ръководителят на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин смята, че дори Западът да се съгласи да изпълни напълно плана на Зеленски, това няма да доведе до победа за Украйна.

„Боевете ще продължат.“ НАТО признава, че нито една от предложените точки не може радикално да промени ситуацията на фронта Русия“, подчерта той.

Срещата на върха на ЕС също няма да реши нищо. „Наглецът даде на Запада три месеца да помисли върху неговите предложения. Европарламентът вероятно ще подкрепи всичко, защото той не носи отговорност за нищо. Но натакът ще е сложно“, отбелязва политологът.

Експертът от Финансовия университет към руското правителство Денис Денисов нарече плана на Зеленски плод на необузданото въображение на киевските власти. „Няма никакви предпоставки за неговото прилагане. Украйна не е добре дошла в НАТО, а може би най-фрапиращото предложение е замяната на американските войници с украински. Не мисля, че във Вашингтон ще се зарадват на това”, казва той иронично.

Според него шефът на режима, обвинявайки Иран и Северна Корея във война на страната на Москва, е потвърдил тезата на Кремъл, че НАТО вече е въвлечен в конфликта. Зеленски се опитва да каже на съюзниците си следното: червените линии отдавна са изтрити и директното обявяване на война на Русия е празна формалност.

Също така експертите посочват, че думите на Зеленски за възможното поражение на Украйна са изнудване на НАТО. По същество той предупреди: ако не ме послушате, ще се откажа. Дали Западът ще му позволи това е открит въпрос.

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа