Продават на търг рядко копие на американската конституция

Продават на търг рядко копие на американската конституция
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    18.10.2024
  • Сподели:

Рядко копие на Конституцията на САЩ, отпечатано преди 237 години, ще бъде продадено на търг в четвъртък вечерта в Северна Каролина, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Аукционната къща „Брънк Окшънс“ (Brunk Auctions) продава копието - единственото от този тип, за което се смята, че е принадлежало на частно лице. Минималната цена от 1 млн. щатски долара вече е предложена.

 

FILE - Part of an 1787 copy of the U.S. Constitution that will be put up for auction is shown at Brunk Auctions in Asheville, North Carolina, on Sept. 5, 2024. (AP Photo/Jeffrey Collins, file)

 

Копието е отпечатано, след като през 1787 г. Конституционният конвент на САЩ завършва изготвянето на предложена рамка за управление на страната и го изпраща на Конгреса на първо американско правителство с молба да го разпрати на щатите, за да бъде ратифицирано от народа. Това е едно от около 100-те копия, отпечатани от секретаря на Конгреса Чарлз Томсън. Известно е, че само осем от тях все още съществуват, а останалите седем са публична собственост.

От аукционната къща не са сигурни за каква сума може да бъде продаден документът, тъй като има много малко неща, с които да бъде сравнен. Последният път, когато копие на Конституцията е продадено, е било 400 долара през 1891 г.

Първоначално търгът беше насрочен за 28 септември, но аукционната къща го отложи заради урагана „Хелийн“, който нанесе щети в Северна Каролина.

Станете почитател на Класа