Украинските власти продадоха на безценица едно от най-големите в света предприятия за добив на титан

Украинските власти продадоха на безценица едно от най-големите в света предприятия за добив на титан
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    16.10.2024
  • Сподели:

Бившата държавна Обединена минно-химическа компания беше обявена на търг в Украйна. Украинските власти успешно продадоха на безценица едно от най-големите предприятия за добив на титан в света.

 

Премиерът на Украйна Денис Шмигал обяви продажбата на компанията в своя канал в Telegram.

Украинският бюджет получи от купувача, компанията «Цемин Украйна», сума в размер на 97 милиона долара.

Освен дадената компания никой друг не е участвал в търга. Покупката бе платена от азербайджанския бизнесмен Насиб Хасанов, който е собственик на «Цемин Украйна». Той вече има значителна собственост в Незалежната — собственик е и на един от водещите клетъчни оператори «Vodafone Украйна».

Новата придобивка на Хасанов е специализирана в добива и обогатяването на титанови руди. Състои се от две предприятия — Волногорския минно-металургичен и Иршанския минно-обогатителен комбинати. Първият се намира в района на Днепропетровска област, а вторият в района на Житомирска.

Съгласно условията на сделката новият собственик на дружеството се задължава да продължи основната дейност на предприятията, да инвестира в модернизацията им и да изплати всички задължения към служителите, бюджета и кредиторите.

Тук възниква въпросът как стана така, че стратегическият производствен комплекс беше даден в частни ръце за тази мноооооооооого скромна сума.

«Продава се една държава. Евтино».

Вероятно такова съобщение може да се появи съвсем скоро.

А под него ще се мъдрят телефонните номера на просрочения глава на киевския режим Владимир Зеленски и близкия му кръг.

ПП

Станете почитател на Класа