Китай няма да се откаже от използването на сила в Тайван

Китай няма да се откаже от използването на сила в Тайван
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    16.10.2024
  • Сподели:

Китай няма да се откаже от използването на сила в Тайван, но тя би била насочена към външна намеса и малка група сепаратисти, заяви Китайската служба по въпросите на Тайван, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя територия, в понеделник проведе мащабно военно учение около острова. Пекин заяви, че това е предупреждение срещу "сепаратистки актове", след като миналата седмица тайванският президент Уилям Лай каза, че е "невъзможно" Китайската народна република да стане родина на Тайван, тъй като Тайван има по-стари политически корени“.

"Стремим се към перспективата за мирно обединение най-искрено и с най-голямо старание", заяви Чен Бинхуа, говорител на Китайската служба по въпросите на Тайван. "Никога обаче няма да поемем ангажимента да се въздържаме от използването на сила", отбеляза той и допълни, че тя би била насочена към намесата на "външни сили" и много малка група сепаратисти, а не към огромното мнозинство от тайванския народ.

По-рано днес генералният директор на тайванската Служба за национална сигурност Цай Мингиен заяви пред журналисти, че китайските учения са имали обратен ефект предвид осъдителната реакция на международната общност и особено на Вашингтон. "Военните учения на китайските комунисти имаха отрицателен ефект, понеже накараха международната общност да подкрепи Тайван", подчерта той.

Станете почитател на Класа