Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    08.10.2024
  • Сподели:

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света. 

"Хизбула" обяви, че е атакувала база на израелското военно разузнаване близо до Тел Авив. Представители на ливанската въоръжена групировка заявиха, че са изстреляли "серия от ракети по базата в покрайнините на града". Израелските военни съобщиха, че над централната част на Израел снощи са прозвучали сирени за въздушна тревога, след като са били идентифицирани около 5 изстреляни от Ливан ракети, преминаващи на територията на страната. Някои от ракетите са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, а останалите са паднали в незаселени райони.

Две нови атаки са били извършени късно снощи срещу южните предградия на Бейрут. "Франс прес" съобщава, че те са били насочени по област, която се счита за крепост на "Хизбула", която някога е била гъсто населена с шиити. Израелската армия заяви, че през вчерашния ден е поразила над 120 цели на "Хизбула" в Южен Ливан в рамките на 60 минути като част от мащабните удари. Целите са принадлежали на елитните сили на групировката "Радуан" и на други подразделения.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в свое видеопослание решимостта на страната си да се бори. 

"Поставили сме си военни цели и ги постигаме", заяви той и посочи, че тези цели са да се преустанови управлението на "Хамас", да се върнат всички заложници у дома, да се направи невъзможна всяка бъдеща заплаха откъм ивицата Газа и да се осигури безопасното завръщане на жителите от юг и от север по домовете им.

Емблематичната за Берлин Бранденбургска врата беше осветена в цветовете на израелското знаме във връзка с отбелязването на годишнината от нападението срещу Израел. В Берлин се е състоя и пропалестински протест. Десетки демонстранти бяха арестувани снощи на пропалестинска демонстрация в Амстердам. На няколко железопътни гари в Нидерландия стотици демонстранти са организирали седящи протести в защита на правата на палестинците. По същото време се проведе възпоменателен митинг в памет на жертвите на смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел.

Станете почитател на Класа