МВнР на РФ: НАТО отработва варианти за бойни действия срещу Русия

МВнР на РФ: НАТО отработва варианти за бойни действия срещу Русия
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    08.10.2024
  • Сподели:

В НАТО се подготвят за сблъсък с Русия, но руското военно планиране отчита всякакви сценарии, заяви заместник-министърът на външните работи на РФ Александър Грушко.

 

 

„Членовете на НАТО престанаха да крият, че се готвят за евентуален въоръжен сблъсък с Русия, утвърдени са планове за регионална отбрана, формулирани са конкретни задачи за всички военни командвания на блока, непрекъснато се отработват възможни варианти за бойни действия срещу Русия“, каза той.

Заместник-министърът отбеляза, че Северноатлантическият алианс изпробва логистични маршрути за транспортиране на войски през Атлантика, разполага оръжейни складове на източния фланг, разполага контингенти. От 22 януари до 31 май се проведоха най-големите военни учения Steadfast Defender от края на Студената война и за първи път в техния сценарий като враг се появи не измислена държава, а Русия, подчерта Грушко.

„Военните бюджети на страните от НАТО се нагнетяват, икономиката се милитаризира, в допълнение към конфронтационната реторика, Алиансът непрекъснато повдига градуса на напрежение спрямо Русия“, каза той.

Отговорното планиране на отбраната трябва да вземе предвид всички варианти и да цели демонстрация на безперспективността да се разговаря с Москва на езика на силата, каза той.

„Искам още веднъж да подчертая: не Русия, а Северноатлантическият алианс пое по пътя на конфронтацията. Именно НАТО се отказа от диалога с нас и от съвместното търсене на начини за отговор на реалните, а не въображаемите заплахи и предизвикателства пред регионалната и глобалната сигурност. Именно целенасочената политика на алианса доведе до мащабната криза на европейската сигурност, до разрушаване на инструментите, които я обезпечават“, заключи зам.-министърът.

Станете почитател на Класа