Ракетен пинг-понг: Това е истината за ракетните удари между Израел и Иран!

Ракетен пинг-понг: Това е истината за ракетните удари между Израел и Иран!
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    06.10.2024
  • Сподели:

След нападението на Иран срещу Израел във вторник вечерта израелски официални лица заявиха, че отбраната им е била стабилна. Израелските сили за отбрана (IDF) заявиха, че Иран е изстрелял повече от 180 ракети, но бяха оповестени малко подробности за щетите, а съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че атаката "изглежда е била победена и неефективна".

Това коментира в. "Гардиън".

Но тъй като Израел подготвя ответните си действия, анализаторите смятат, че тези първоначални съобщения може да са били подвеждащи - и могат да променят изчисленията за отговора на Израел, ако той се страхува да влезе в продължителен "ракетен пинг-понг" с Иран, особено ако Техеран избере по-меки цели в бъдеще.

Спътникови кадри и кадри от социалните медии показват как ракета след ракета удря въздушната база Неватим в пустинята Негев и предизвиква поне няколко вторични експлозии, което показва, че въпреки силно рекламираната ефективност на израелските системи за противовъздушна отбрана "Железен купол" и "Стрела", ударите на Иран са били по-ефективни, отколкото се допускаше досега.

Експертите, които анализираха кадрите, отбелязаха най-малко 32 преки попадения в авиобазата. Никой от тях не е нанесъл сериозни щети, но някои от тях са паднали близо до хангарите, в които се намират израелските изтребители F-35, едни от най-ценните военни активи на страната, уточнява News.bg.

Макар че тези ракети не изглежда да са поразили самолети на земята, те все пак биха имали смъртоносен ефект, ако бъдат изстреляни към град като Тел Авив или ако бъдат насочени към други цели с висока стойност, като петролните рафинерии на Bazan Group близо до Хайфа - потенциално биха могли да доведат до екологична катастрофа в района.

"Основният факт остава, че Иран е доказал, че може да удари силно Израел, ако пожелае", пише Декър Ивлет, анализатор от групата за изследвания и анализи CNA, който анализира сателитните снимки за публикация в блога си.

"Военновъздушните бази са трудни цели, които вероятно няма да доведат до много жертви. Иран би могъл да избере друга цел - да речем, гъсто разположена база на сухопътните сили на ЦАХАЛ или цел в цивилна зона - и ракетен удар там би довел до голям брой жертви."

Друг проблем за Израел е икономическият аспект на една продължителна серия от удари с иранците. Израелските запаси от противовъздушна отбрана са едновременно скъпи и ограничени, което означава, че с напредването на конфликта страната може да стане по-уязвима за ирански удари.

"Като се има предвид, че Израел изглежда вече публично се е ангажирал да нанесе удар по Иран, вероятно това не е последният път, когато ще видим размяна на ракети", пише Ивлет.

"Опасенията ми са, че в дългосрочен план това ще бъде размяна, която Израел няма да може да си позволи, ако конфликтът се превърне в продължителен."

В по-дългосрочен план Израел може да се насочи към иранските производствени линии за балистични ракети и инфраструктура, за да предотврати атаки. Бенямин Нетаняху отдавна твърди, че иранската програма за балистични ракети е също толкова опасна за Израел, колкото и ядрената ѝ програма.

Контраатаката на Израел изглежда е неизбежна. Израелската информационна агенция Ynet съобщи, че генерал Майкъл Курила, командващ Централното командване на САЩ (Centcom), се очаква да пристигне в Израел през следващия ден.

Джо Байдън и неговият съветник по сигурността Съливан са заявили, че ще проведат преки консултации с Израел относно военния му отговор. Местните журналисти бяха информирани, че отговорът на иранския удар е неизбежен, като може би ще бъде набелязан точно преди или след годишнината от атаките на Хамас на 7 октомври.

Възможните цели включват ирански военни съоръжения - включително военни обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция или командни и контролни центрове - и енергийна инфраструктура, като например петролни рафинерии, което може да доведе до подобен удар по Израел. 

Съществува и възможност за директен удар по иранската ядрена програма, за която Техеран предупреди, че е една от червените му линии и за която Байдън предупреди Нетаняху да не прави.

"Трудно е да си представим, че Израел ще извърши символична и ограничена атака, защото това направи през април, а сега ще трябва да направи нещо, което е с една или няколко степени по-високо от това, което направи през април", заяви Али Ваез, директор на проекта за Иран в неправителствената организация Crisis Group, по време на неотдавнашен епизод на подкаста на организацията Hold Your Fire.

Той предупреди за "пинг-понг с балистични ракети между Израел и Иран, който във всеки един момент може да излезе извън контрол, да доведе до жертви в Израел, което би довело до по-нататъшна ескалация, а след това би могло да въвлече и САЩ" - в резултат на което иранските съюзници да се насочат към американските сили и бази в региона.

При нападението, каза Ваес, Иран е "използвал най-модерните си оръжия и разполага с достатъчни запаси, за да може да направи това в продължение на месеци. Това ще бъде светът, в който ще живеем, ако някой не дръпне шалтера на този цикъл на ескалация.

"Единственият човек, който има тази власт, е президентът на Съединените щати, но неговата политика не ни дава много надежди".

 

Станете почитател на Класа