×

Забележка

Can't identify browser version. Agent: Mozilla/5.0 (Windows; Windows NT 6.8; AMD64; en-us) Safari/634.72

Американски изтребители от 5-то поколение F-22 Raptor ще пазят Израел от Иран

Американски изтребители от 5-то поколение F-22 Raptor ще пазят Израел от Иран
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.08.2024
  • Сподели:

 

Пентагонът изпраща в региона повече крайцери и разрушители, способни да отблъскват атаки с балистични ракети, и може да укрепи възможностите за наземно базирани ракети земя-въздух

 

 

 

САЩ са взели решение да прехвърлят в Близкия изток ескадрила от бойни самолети F-22 Raptor с нисък радарен профил заради заплахата от ирански удар срещу Израел, съобщи списание Air & Space Forces, позовавайки се на свой източник.

Освен това Пентагонът изпраща в региона повече крайцери и разрушители, способни да отблъскват атаки с балистични ракети, и може да укрепи възможностите за наземно базирани ракети земя-въздух. Тези действия са насочени към отблъскване или възпиране на иранска атака срещу Израел и към укрепване на американските сили в региона след убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания в Техеран.

Разполагането на допълнителна ескадрила от изтребители в Близкия изток ще подобри възможностите за въздушна отбрана, обясни на 2 август заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх, без да уточнява за кои самолети става дума.

В Близкия изток вече са изпратени изтребители F-15E Strike Eagle от 335-та ескадрила, базирана във военновъздушната база "Сиймур Джонсън" в Северна Каролина, F-16 Fighting Falcons от 510-та ескадрила от военновъздушната база "Авиано" в Италия и A-10 Thunderbolt II от 107-ма ескадрила от базата на Националната въздушна гвардия "Селфридж" в Мичиган, а сега САЩ изпращат най-добрия си изтребител от пето поколение, за да спечелят въздушно господство, отбелязва изданието.

Изтребители на американските военновъздушни сили свалиха повече от 80 безпилотни самолета по време на иранската атака срещу Израел през април.


След това Техеран изстреля над 300 безпилотни самолета и ракети към израелска територия, твърди говорителят на Силите за отбрана Даниел Хагари. По-голямата част от тях са били прихванати, каза той.

Сред самолетите на ВВС на САЩ, участвали в отблъскването на нападението, са F-15E от 494-та ескадрила от британската военновъздушна база "Лейкънхийт" и 335-та ескадрила "Сеймур Джонсън".

Вестник "Ню Йорк Таймс" писа тази седмица, че САЩ ще изпратят ескадрила изтребители, няколко крайцера и разрушители, способни да прихващат балистични ракети, и още наземни системи за противоракетна отбрана, ако е необходимо.
На 2 август Пентагонът обяви разполагането на допълнителни самолети и кораби в отговор на иранските заплахи. По-специално министърът на отбраната Лойд Остин нареди ударната група на самолетоносача, водена от USS Abraham Lincoln, да замени ударната група, водена от самолетоносача USS Theodore Roosevelt.
Последният с около 40 самолета F/A-18 Super Hornet и F-35 на борда сега се намира близо до Персийския залив. USS Wasp, десантен кораб с 30 самолета и хеликоптера и 4500 морски пехотинци и моряци, е разположен в източната част на Средиземно море, съобщава The New York Times.

Иран и ливанската шиитска групировка "Хизбула" се заканиха да отмъстят на Израел за смъртта на ръководителя на политбюро на "Хамас" в Техеран и на командира на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут.

The Wall Street Journal пише, че се очаква отговорът да бъде бърз и суров.Според Sky News Arabia ударът ще бъде нанесен на важна за еврейския народ дата - Тиша бе'ав, 13 август.


Това е ден на национален траур, който припомня за разрушаването на Първия и Втория храм в Йерусалим.
Axios съобщи, че Иран ще атакува Израел в понеделник, 5 август. Миналото лято Пентагонът обясни изпращането на F-22 Raptor в Близкия изток с повишената активност на руските самолети в региона.

Източник: news.bg

 
 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа