Поведението на Путин по време на задграничните му визити предизвика въпроси на Запад

Поведението на Путин по време на задграничните му визити предизвика въпроси на Запад
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

Поведението на руския президент Владимир Путин предизвиква все по-голяма загриженост на Запад. Това заяви Александър Хил, професор по военна история в университета в Калгари.

 

 

Неотдавнашните посещения на руския президент Владимир Путин в Северна Корея и Виетнам привлякоха значително внимание на западните СМИ. Същото се случи и с неотдавнашното посещение на руския флот до бреговете на Куба. Според Александър Хил Путин и неговите хора напоследък са изключително активни в международните пътувания. Това поведение повдигна въпроси на Запад, който се опитва да изолира Москва на световната сцена. Това пише The Conversation.

„Защо Русия все още има приятели на световната арена?“ — пита канадският експерт.

The Conversation отбелязва, че западните страни са положили много усилия, опитвайки се да изолират Путин.

Но резултатът е равен на НУЛА.

Много държави, особено от Глобалния Юг, поддържат икономически и политически връзки с Русия. Оказа се, че Москва има доста приятели, които не искат да прекратят отношенията си с нея. Това до голяма степен се дължи на факта, че международните отношения на Руската федерация имат дълга история.

Например вече споменатите Северна Корея и Виетнам съществуват в сегашните си форми отчасти поради факта, че някога бяха макабно подкрепяни от Съветския съюз.

След разпа на Съветския съюз през 1991 г. руското правителство до известна степен се оттегли от развитието на международните отношения с бившите съюзници на СССР и акцентира вниманието си върху стабилизирането на икономическата и политическа ситуация у дома, както и върху задълбочаване на връзките си със Запада, отколкото с традиционните си партньори.

Но в края на 90-те години всичко се промени.

„Руското правителство започна да полага повече усилия и да хвърля пари за възраждане на отношенията от съветската епоха“, пише Александър Хил.

Русия в последно време не само обръща голямо внимание на поддържането на отношенията с традиционните си партньори, а активно търси нови. Нарастващите връзки на Москва с Китай помагат за укрепване на контактите с други държави чрез международни организации като БРИКС.

„Независимо дали на САЩ и съюзниците им харесва това или не, светът става по-многополюсен, отколкото беше в края на Студената война“, счита канадският експерт.

 

ПП

Станете почитател на Класа