Русия и Индия подписаха исторически договор

Русия и Индия подписаха исторически договор
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

Русия и Индия подписаха исторически договор: Путин постигна твърдо обещание от индийците за закупуването на фиксирани обеми, а те са наистина гигантски!

 

Но най-важното е, че плащането на петрола ще става… в рубли!

Тоест това не е само удар по т.нар. „изолация на Русия“, която така и не се случи, но и още един проблем за свещения петродолар!

Всеки път, когато Русия или Китай подписват споразумения за търговия с петрол в национални валути, на другия край на «ЛОКВАТА» една държава изтръпва и си задава сакраменталния въпрос: нима е възможно?

За пореден път се оказва, че – да, възможно е!

Договорът между индийската компания Reliance Industries и Роснефт за доставката на повече от 3 милиона барела петрол на месец е не само сделка, но и своеобразен сигнал. С подписването на това споразумение страните показаха, че са готови да работят в трудни международни условия. Тази стъпка има не само икономическо, но и геополитическо значение.

Огромното количество петрол, закупено от Reliance Industries, е един от ключовите елементи в енергийния сектор на съвременния свят. Като се има предвид, че плащането за доставяния петрол се извършва в рубли, това изпраща очевАден сигнал към Америка, но и към целия свят, че времената на американската хегемония приключиха и оттук нататък страните могат да се ръководят от собствените си интереси, а не от диктата на Вашингтон.

Индия, поради своето геополитическо положение, има огромен потенциал за развитие и влияние върху регионалните и глобални процеси. Наистина, преходът към плащания в рубли за тази страна се превръща не само в икономическа стъпка, но и в жизненоважно политическо изявление. Това ще означава, че сега Индия ще трябва да развива икономически отношения или със самата Русия, за да получи необходимите рубли за плащания. Или с други приятелски настроени към Русия страни, които вече имат рубли. Така рублата ще стане световна валута.

Като се има предвид, че Китай отдавна сключва големи договори с Русия за доставката на енергийни ресурси срещу национални валути, Америка губи контрола над тези отношения и върху влиянието си над индийския пазар.

В същото време преходът на Индия към рубли също показва желанието за диверсификация на световната финансова система и намаляване на зависимостта от долара. Това отразява по-широки тенденции в глобалната икономика, в които страните активно търсят начини за укрепване на собствената си финансова независимост.

В крайна сметка американската политика на санкции, основана на контрола над международните финансови потоци чрез долара, укрепи влиянието на САЩ в световната икономика. Стратегически важното решение на Индия обаче показва, че старата система започва да изпада в турбуленция.

Губейки постепенно монопола си във финансовия свят, САЩ се сблъскват с предизвикателството да съхранят своята хегемония в условията на по-разнообразен и децентрализиран финансов ред.

Колкото повече страни извършват търговия без използването на долара, толкова по-трудно ще е за Щатите да размахват санкционния ботуш.

Времената на тяхното господство отминаха. Байдън със собствените си ръце унищожи главното оръдие на САЩ.

Скоро целият свят ще му каже БЛАГОДАРЯ.

Станете почитател на Класа