Путин: Истанбулските споразумения могат да послужат като основа за преговори с Киев

Путин: Истанбулските споразумения могат да послужат като основа за преговори с Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

Истанбулските споразумения между Русия и Украйна могат да послужат като основа за възобновяване на диалога. Това заяви руският президент Владимир Путин на срещата на ШОС плюс в Астана, предава ТАСС.

"Истанбулското споразумение остава на масата и може да бъде използвано като основа за продължаване на тези преговори", е допълнил руският президент.

Той припомни, че ръководителят на украинската делегация е парафирала споразумението, следователно то "напълно устройват Украйна".

"Русия никога не е отказвала преговори и сега е готова да ги продължи", е подчертал Путин.

"Украйна отказа преговори и го направи публично по директна заповед от Лондон, което означава, че няма съмнение в това, и от Вашингтон, за което украинските официални лица говорят директно и открито", добави той.

"Трябва да накараме отсрещната страна да се съгласи да предприеме стъпки, които ще бъдат необратими и приемливи за Руската федерация", посочи руският президент. Прекратяването на огъня без постигането на това споразумение е невъзможно."

Според Путин Русия не може да се съгласи на прекратяване на огъня с Украйна, защото не е сигурна в реакцията на Киев. 

 

 

 

 

Путин припомни, че през 2022 г. са били постигнати споразумения за изтегляне на руските войски от Киев, но не е имало отговор от страна на Украйна. Според руския президент Западът е обяснил, че Киев "не може да контролира всичките си въоръжени формирования, защото там уж има такива, които не се подчиняват на централната власт".

Руският лидер отбеляза, че в крайна сметка Москва все пак "отново се е сблъскала с измама: всички споразумения, постигнати в Истанбул, бяха изхвърлени в кошчето за боклук". "И това се е случвало многократно", добави той.

"Затова просто не можем да вземем сега и да обявим прекратяване на огъня с надеждата, че другата страна ще предприеме някакви положителни стъпки", подчерта руският президент. - Не можем да позволим на противника да използва това прекратяване на огъня, за да подобри положението си, да се въоръжи, да попълни армията си с помощта на принудителна мобилизация и да бъде готов да продължи въоръжения конфликт".

В началото на специалната операция през 2022 г. Русия води преговори с киевския режим в Беларус и Турция.

През февруари 2024 г. в интервю за американския журналист Тъкър Карлсън Путин разкри, че тези дипломатически консултации са били почти завършени, но след изтеглянето на руските войски от Киев украинската страна "изхвърлила" всички споразумения, а след това Владимир Зеленски законодателно забранил преговорите с Москва.

Както разказваше руският външен министър Сергей Лавров, гаранциите за сигурността на Украйна по тези споразумения са били много сериозни. Те на практика копираха петия член от хартата на НАТО за принципите на колективната отбрана, но Киев реши да внесе "незначителни поправки" в последния момент.

Ръководителят на фракцията "Слуга на народа" във Върховната рада Давит Арахамия призна, че военните действия е можело да приключат още през пролетта на 2022 г., но Киев е отказал да се споразумее, тъй като Борис Джонсън е призовал украинските власти да не подписват нищо с Русия и "просто да се бият".

Източник: ТАСС

Станете почитател на Класа