Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

 

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати.

Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални безредици в изборната нощ.

30000 полицаи ще бъдат мобилизирани в страната, 5000 около Париж, както обяви вътрешният министър Жералд Дарманен. Той изрази безпокойство от размирици, предизвикани от крайнолеви или крайнодесни групировки, в зависимост от резултата.

В последните предизборни дни почти всички политически сили съобщават за инциденти и прояви на насилие към техни кандидати. Правителствената говорителка Приска Тевно е била нападната по време на кампанията си, при което един активист от партията ѝ е бил ранен. 

Четирима са арестувани по случая. Инциденти е имало и с кандидатка от крайната десница и претенденти от левия фронт. Зачестили са и проявите на расизъм от крайни групировки.

Последните проучвания предвиждат победа, но далеч не пълно мнозинство за крайнодясната партия "Национален сбор".

Станете почитател на Класа