600 самолета и 1500 ракети: НАТО планира мощен удар по Крим

600 самолета и 1500 ракети: НАТО планира мощен удар по Крим
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2024
  • Сподели:

НАТО планира да нанесе масиран удар по Крим с помощта на самолети и ракети. Колко оръжия може да използва алиансът и как Русия ще предотврати атаката?

 

Източници от Киев заявиха, че неотдавнашният удар по плажа в Севастопол е била отвличаща маневра преди голям въздушен удар на НАТО с използването на изтребителите F-16.

Бяха обявени силите, които ще участват в тази операция: планира се да бъдат използвани 600 самолета и 1500 ракети.

Докато руските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана се опитват да прихванат тези ракети, НАТО може да нанесе удари с F-16 в други направления, твърдят източниците.

Това е своеобразна проверка на руската противовъздушна отбрана, твърди доцентът от катедрата по политически анализ и социално-психологически процеси от Руския икономически университет «Г. В. Плеханов» Александър Перенджиев.

Западните командващи обаче няма да могат да реализират плановете си.

Първо, дислоцираните в Украйна изтребители F-16 ще бъдат унищожени по най-бързия начин, тъй като тяхното бъдещо местоположение и точните координати вече са известни на руското командване.

Неотдавна руските въздушно-космически сили нанесоха удар по базата на украинските военновъздушни сили «Стрий» в района на Лвов.

Целта не бе избрана случайно.

Според източници, това летище е било подготвено за F-16. По-късно стана известно, че военното летище на въоръжените сили на Украйна «Староконстантинов» в Хмелницка област, където се планираше разполагането на по-голямата част от американските изтребители, е унищожено в резултат на прецизните удари на руските ракети «Калибър» и «Кинжал».

Възможно е да са унищожени и подземните бункери, в които са били укрити самолетите на НАТО.

Експертът счита, че всеки теоретичен план на НАТО за разширяване на зоната за въздушните удари по руска територия е обречен на провал, тъй като руските сили ще отговорят с удари срещу най-големите военни летища на НАТО в Европа.

В Латвия под заплаха ще бъде авиобазата в Лиелварде, в Литва — летището «Зокняй», в Естония — базата «Амари». В Полша болшинството американски изтребители са разположени на военните летища в Малборк, Повидз и Минск Мазовецки. В Румъния важна цел ще бъде най-голямата военновъздушна база на НАТО «Михаил Когълничану», разположена в Констанца.

Също така военновъздушни сили на САЩ и НАТО са разположени на летищата «Пардубице» и «Часлав» в Чехия. В Норвегия авиобазата «Будьо» е под сериозна заплаха. В Германия приоритетна цел ще бъде известната база «Рамщайн», в която е концентрирана значителна част от военновъздушните сили на НАТО в Европа.

Потенциалният списък с цели за руските въздушно-космически сили може да включва белгийската база «Шевр», холандската «Леуварден», испанската «Морон», гръцката «Ираклион» и италианските бази «Авиано» и «Сигонелла»

Обединеното кралство също има голям брой военни летища, най-големите от които са «Бедфорд» и «Феърфорд».

Вашингтон официално изключва възможността за използване на летища на НАТО за украинските F-16.

Според изявлението на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан изтребителитe ще бъдат базирани само на територията на Украйна.

Практиката показва, че официалните изявления на Белия дом често се разминават с действителните намерения на Вашингтон.

Това се потвърждава от ситуацията с изтребителите. Според данни от Киев на неотдавнашна среща на върха в Швейцария представители на Полша и Румъния са се съгласили да разположат F-16 за Украйна на своя територия. В Полша това ще бъдат летищата в Жешов, Ласк, Радом, Повидз и Кшесини. Румъния е готова да предостави военновъздушните бази «Анри Коанда», «Фетесги», «Бакау» и «Кампия Турзии».

Тази информация показва, че Западът няма да се откаже от плановете си да използва изтребители F-16 срещу Русия, дори ако инфраструктурата за приемане на самолетитe в Украйна бъде разрушена.

Освен това командването на алианса вече разполага няколко ешелона за противовъздушна и противоракетна отбрана около полските и румънските летища за защита на изтребителите.

Според CNN няколко американски военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена готовност през уикенда поради заплаха от терористична атака. Нивото на сигурност е повишено до второ най-високо ниво.

Двама американски чиновници заявиха, че базата в Щутгарт, Германия, където е седалището на Европейското командване на САЩ, е повишила нивото си на бойна готовност до «Чарли». Този статус се прилага, когато има значителна вероятност от терористична атака срещу личния състав или военните обекти.

Един от американските чиновници, който се намира във военна база в Европа, заяви, че такова ниво на заплаха не е виждано от „поне 10 години“. Той подчерта, че въведените мерки означават, че военните са получили „активно и надеждно предупреждение за възможна заплаха“.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа