Русия направи нова стратегическа стъпка, как това ще се отрази на Украйна

Русия направи нова стратегическа стъпка, как това ще се отрази на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.07.2024
  • Сподели:

Русия се обърна на Изток и активно развива отношенията си с азиатските страни и Иран. Как ще се отрази това на баланса на силите в Украйна? Кореспондентът на Anadolu обсъжда този въпрос с експерти.

Превод от Anadolu, Турция:

Преподавателят в университета «Ялдаръм Баязит» в Анкара, проф. д-р Салих Йълмаз и преподавателят във факултета по история на университета в Мармара, проф. д-р Иляс Кемалоглу пишат за Anadolu как сближаването на Русия със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и Иран ще повлияе на баланса на силите в украинския конфликт:

Позицията на Русия ще се засили. Това може да се обясни с няколко точки.

На първо място, трябва да се отбележи, че украинската криза отдавна престана да бъде локален конфликт между две държави и се превърна във война между Русия и Запада.

Тази война е многостранна и страните използват своите козове. Първоначално една от целите на САЩ беше пълната изолация на Русия. Русия обаче успя да предотврати това чрез външната си политика и развивайки благоприятни отношения със страните от Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток и Южна Америка, както по времето на Съветския съюз, за да покаже, че не е сама пред лицето на Запада, който стои зад Украйна.

Един от конкретните резултати от руската политика бяха резултатите от мирната конференция за Украйна в Швейцария.

Китай не присъства на тази среща, а страните от БРИКС не подписаха заключителната декларация, демонстрирайки солидарност с Русия.

Ето защо развитието на сътрудничеството на Русия със страните от Азиатско-тихоокеанския регион, Иран и като цяло със страните, които се противопоставят на американската хегемония, е важно както от гледна точка на последиците от украинския конфликт, така и в борбата срещу Запада.

Взаимодействието на Русия с посочените страни се отразява на икономическото състояние на страната и, естествено, на нейното положение на фронта.

Русия несъмнено харчи много на украинския фронт. Кремъл успя да гарантира, че тази ситуация и западните санкции няма да засегнат населението, но за да не допусне настоящата ситуация да не се отрази допълнително върху икономиката на страната, като се има предвид, че дори и да се възцари мир, отношенията със Запада вече няма да бъдат същите, както преди, Русия трябваше да намери нови търговски партньори или да увеличи обема на търговията си със съществуващите партньори.

През последните две години Русия търси нови пазари в много области — от енергетиката до военните въпроси. Диверсификацията на търговските партньори, търсенето на нови пазари за собствените й продукти и доставката на вносни стоки от други места поради санкциите са сред основните цели на руската държава в този контекст.

Затова Москва засилва търговските връзки особено с бившите приятели на СССР, като Северна Корея, Иран, някои страни от Близкия изток и Южна Америка. 

Това обстоятелство е важно от финансова гледна точка както за икономическата позиция на Русия, така и за положението на нейната армия на фронта.

Сближаването на Русия с Китай, Северна Корея и Иран, с други думи, със страни, с които Западът има проблеми в отношенията и налага санкции, също се възприема от Запада като формиране на определен съюз срещу него.

В тази връзка още по-важно е вероятното сътрудничество, което Русия ще развие с тези страни в ядрената област. В края на краищата изследванията на Северна Корея и Иран в тази област (а според някои и притежаването на ядрени оръжия) изобщо не са това, което Западът би искал.

В този контекст Русия е ключова страна. Така че това е един от въпросите, които могат да бъдат използвани в «търга» около Украйна.

По-специално, в замяна на разоръжаването на Украйна могат да бъдат дадени гаранции да не се помага на страни като Северна Корея и Иран в ядрената област, докато сътрудничеството на Русия със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и Иран също принуждава Запада да действа много по-предпазливо по отношение на Украйна.

 

Автор: Професор д-р Иляс Кемалоглу – преподавател в Историческия факултет на университета в Мармара

 

 

 

ППаликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа