"500 долара, ако запалиш кола": Русия вербува украински деца

"500 долара, ако запалиш кола": Русия вербува украински деца
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2024
  • Сподели:

Русия не пести средства във войната си срещу Украйна. Според украинските правоприлагащи органи руските специални служби напоследък все по-често се опитват да вербуват украински тийнейджъри за дребни саботажни акции. Става дума най-вече за изписване на антиукраински лозунги на обществени места и подпалване на автомобили на украински военнослужещи.

"500 долара, ако подпалиш кола"

"На 17 юни се събудих в три часа сутринта и видях полицаи и пожарникари край колата ми. Излязох, когато вече бяха потушили пожара. Пораженията не бяха големи", разказва пред ДВ Тарас Котов, военнослужещ от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), чийто автомобил - военен джип, боядисан в зелено - е трябвало да бъде подпален посред нощ.

Когато Тарас Котов излязъл навън, полицията вече разпитвала предполагаемите извършители - майка и непълнолетния ѝ син. "Стоях близо до тях и чух разговора им с полицията. Обикновени хора бяха. Жената каза, че имали дългове, а синът ѝ видял в Телеграм, че можеш да изкараш 500 долара, ако подпалиш кола. Така че не става дума за някаква идеология, а за хора от една друга обществена прослойка, където не се интересуват толкова от войната", отбелязва Котов.

От Националната полиция на Украйна потвърдиха пред ДВ, че 48-годишната жена и 14-годишният ѝ син, пристигнали в Киев от Черниговска област, действително са извършителите на палежа. В рамките на броени дни те са опожарили два автомобила на военни в украинската столица. "Инструкцията за подпалване на автомобилите се получава през социалните мрежи, а възложителите обещават парично възнаграждение след изпращане на видеопотвърждение за изпълнената задача", допълват от полицията.

Все повече палежи

Подобни случаи има не само в Киев. В Днепър е изгоряла оставена за ремонт кола на военнослужещи, които в момента са на фронта. Преди да лумне огънят, до колата е забелязан млад мъж.

В Одеса полицията е разкрила извършителите на подобно деяние. Двама тийнейджъри на 13 и 16 години подпалили два автомобила на украинската армия и планирали - с двама свои приятели на 16 и 18 години - да подпалят още един автомобил.

"Забелязваме активизиране на руските специални служби във вербуването на наши тийнейджъри за извършването на такива палежи", казва за ДВ заместник-началникът на отдела за криминални разследвания на Националната полиция Юрий Кузменко. По думите му само в последно време са регистрирани 16 такива случая - в Киев, Одеса и Днепър. "В 11 от тях самоличността на извършителите е установена и те са предадени на правосъдието", добавя полицейският служител.

Умишленият палеж на автомобили се наказва с до десет години лишаване от свобода. Ако се установи връзка с руските служби, тогава деянието се квалифицира като саботаж, а наказанието е значително по-строго - от 15 години до доживотен затвор.

Как става вербуването

Руските специални служби набират украински тийнейджъри чрез социалните мрежи и по-специално в каналите на Телеграм, където те следят постовете и коментарите на младежите. Първо дават на децата дребни задачи - например да изрисуват графити с антиукраинско съдържание. "За това те обещават определено възнаграждение - от няколко хиляди до 20 хиляди гривни. При успешно изпълнение на такава задача службите разглеждат въпросния човек като изпълнителен и надежден и му обещават по-високи суми за подпалването на автомобили на военнослужещи", разказва полицаят. По този начин Русия се опитва да внуши, че в Украйна има "антиукраински ъндърграунд".

Смята се, че за да склонят децата към подривна дейност, руските служби прилагат методи на изнудване и манипулация, като паралелно с това предлагат "лесни пари". В повечето случаи тийнейджърите виждат единствено финансовата изгода и навярно не осъзнават напълно какво точно вършат, отбелязва Васил Филоненко, експерт от неправителствена организация за закрила на децата. "Всичко това може да бъде представено като забавна игра - например паленето на коли като битка с шпиони вътре в украинските въоръжени сили. Децата може и да не разбират напълно последствията", казва Филоненко за ДВ. А военнослужещият Тарас Котов, чиято кола бе подпалена в Киев, предупреждава, че по всяка вероятност ще има все повече подобни саботажи. "Руснаците се прицелват не само в тийнейджърите, но и в уязвими украинци, които са натрупали дългове", казва той.

Станете почитател на Класа