Какво се случва с "украинския шпионин", заловен в "Марица Изток-2"?

Какво се случва с "украинския шпионин", заловен в "Марица Изток-2"?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.06.2024
  • Сподели:

Млад мъж на 23-години беше заловен преди седмица с дронове и всякаква шпионска техника в ТЕЦ "Марица Изток-2", като бе съобщено, че хлапакът е с украински паспорт. Lupa.bg направи проверка, от която стана ясно, че съдебна мярка по този случай има веднага след задържането, оставен е заключен, а после не ясно дали има обжалване на определеното задържане.  

Днес отправихме запитване към Прокуратурата дали има някакво развитие по този казус и какво се случва със заловения младеж. Беше ни отговорено, че ще се допитат до наблюдаващия прокурор и той, ако реши, ще ни даде информация. До късния следобед такова инфо така и не получихме. 

Проверка на медията ни показа, че ако менте украинецът реши да обжалва, то той трябва да се яви на 2 юли пред апелативните съдии, които да решат дали окончателно да го оставят в ареста.

Ето какво гласи официалната информация при залавянето: 

"Млад мъж с украински паспорт е бил арестуван във вторник в "ТЕЦ Марица Изток 2", съобщи прокуратурата. У него открито голямо количество техника – дронове, фотоапарат, карти памет и др. Образувано е дело за шпионаж, тъй като предприятието е стратегически обект от национално значение."

Още при ареста експерти се усъмниха пред Lupa.bg как може толкова млад шпионин да бъде пратен в толкова важен стратегически обект, как са го пуснали там, също така как паспортът на младежа е украински? Кой украинец ще шпионира България и защо? Именно заради всички тези въпроси е голяма възможността скандалът да се разрасне рязко и да има и други задържани.

До този момент информация по казуса се пази много секретно от обществото и медиите, като още на първата мярка бе решено тя да се проведе при закрити врати. 

Lupa.bg ще продължи да се интересува от казуса с мистериозния млад шпионин, поради факта, че подобен проблем засяга националната сигурност на страната ни.

Станете почитател на Класа