Украински офицер направи страшно признание: Нашата армия няма нищо общо с армиите на НАТО

Украински офицер направи страшно признание: Нашата армия няма нищо общо с армиите на НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2024
  • Сподели:

Украински офицер призна, че украинската армия се различава много от армиите на западните страни, защото в нея все още е налице съветският подход на командване.

Офицерът от украинските въоръжени сили и военен инструктор Серхий Молодид каза пред novynarnia.com, че в украинските сили все още е налице методът direct command (или пряка заповед), при който командирът постоянно поставя заповеди и не смее да делегира задачи на подчинените си.

За разлика от армиите на НАТО, където самоинициативата е по-голяма и има по-голямо доверие между военните, в Украйна командирите само нареждат без да дават обяснения и да казват какъв трябва да бъде крайният резултат. И с течение на времето войниците губят мотивация, престават да поемат инициативата и да защитават собственото си мнение. Молодид каза, че инициативата в украинската армия все още е наказуема.

По-рано американският Институт за изучаване на войната съобщи, че постепенно украинските въоръжени сили са постигнали значителен напредък във внедряването на натовски стандарти. Пътят обаче е изключително дълъг и Киев все още изпитва трудности да се отърси от съветския начин за водене на война, при който животът и мнението на отделния войник нямат толкова голямо значение.

По отношение на случващото се на фронта в Украйна, Серхий Молодид заяви, че украинското военно командване няма навик за анализиране на предприетите действия. По думите му трябва да се анализират не само провалите, но и успешните действия срещу руския агресор. Основен проблем в украинската армия, посочва Молодид, е страхът да кажеш на командира си нещо, което не е наред. „Всеки се страхува да съобщи лоши новини на началниците си“, обяснява Молодид. Манталитетът, нежеланието да се учим, да признаваме грешките, традициите на Съветския съюз са причините, поради които анализът на извършените действия не работи за нас, заяви още той.

По-рано тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски извърши поредната рокада по високите етажи на армията. Зеленски назначи за началник на Обединеното командване на Въоръжените сили на Украйна бригаден генерал Андрий Гнатов на мястото на генерал-лейтенант Юрий Содол. До този развой се стига след поредица от съобщения в медиите за допуснати грешки от Содол в продължаващата вече повече от две години война с Русия.

Политическото ръководство в Киев все още не смее да обяви мащабна мобилизация, въпреки че армията отчаяно се нуждае от ротация и нови лица. Огромна част от сражаващите се в момента срещу руските окупатори украински войници се бият без почивка и ротация.

Станете почитател на Класа