Израел: Иран е най-голямата заплаха за бъдещето на света

Израел: Иран е най-голямата заплаха за бъдещето на света
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2024
  • Сподели:

По време на посещението си в САЩ израелският министър на отбраната Йоав Галант отново предупреди за заплахата, която представлява ядреното въоръжаване на Иран, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Иран е най-голямата заплаха за бъдещето на света и бъдещето на нашия регион и времето изтича“, заяви Галант на срещата си със своя американски колега Лойд Остин във Вашингтон. „Сега е моментът да осъществим ангажимента на американските администрации през годините да попречат на Иран да притежава ядрено оръжие“, каза Галант. Израел отдава изразява опасения за ядрената оръжейна програма на Иран.

От началото на войната в Газа след клането на израелци от палестинското екстремистко движение „Хамас“ преди девет месеца, редица проирански групировки, както и самият Иран, са атакували Израел с ракети, минометни и артилерийски снаряди.

След като израелският премиер Бенямин Нетаняху вербално разкритикува американското правителство в скорошен свой видеоклип заради забавянето на оръжейните доставки, Галант сега приветства сътрудничеството между двете страни в защитата на Израел „срещу масираната атака от Иран и неговите проксита“.

Израел и САЩ също си сътрудничат за постигане на споразумение в лицето на боевете по северната граница на Израел. „Но ние трябва да обсъдим готовността за всеки възможен сценарий“, заяви Галант.

Израел и подкрепяната от Иран ливанска шиитска милиция „Хизбула“ вече осем месеца се обстрелват взаимно. Интензивността на боевете се засили значително в последно време. Вашингтон засега без успех се опитва да намери дипломатическо уреждане на конфликта, отбелязва ДПА.

Израел иска „Хизбула“ да се оттегли зад река Литани, на 30 км. от границата, както се предвижда от резолюция на ООН. Галант наскоро предупреди, че Израел е готов при нужда да започне мащабна военна операция.

Според американския телевизионен канал Си Ен Ен високопоставени представители на САЩ са уверили израелската делегация, че САЩ напълно ще подкрепят Израел в случай на пълномащабна война с „Хизбула“.

Междувременно стана ясно, че Израел планира да използва сателитната интернет услуга „Старлинк“ на Илон Мъск, за да поддържат връзка с интернет, ако избухне пълномащабна война с ливанската групировка „Хизбула“, която би предизвикала прекъсване на електричеството, предаде Ройтерс, цитирайки в. „Калкалист файненшъл дейли“.

Според изданието министерствата на финансите и комуникациите планират да използват над 5000 сателита в ниска орбита на „Старлинк“, за да осигурят стабилен поток от данни в случай на извънредна ситуация. Пълномащабна война с „Хизбула“ може да доведе до ракетни удари срещу енергийната система на Израел.

Нито едно от министерствата не коментира съобщенията пред Ройтерс.

През февруари министърът на комуникациите Шломо Кархи разреши работата на „Старлинк“ в Израел и ивицата Газа.

От 7 октомври 2023 г. „Хизбула“ извършва удари срещу Северен Израел в отговор на сухоземната израелска операция в Газа. От тогава и двете страни си разменят огън през границата.

Станете почитател на Класа