Москва и Киев размениха пленници с посредничеството на ОАЕ

Москва и Киев размениха пленници с посредничеството на ОАЕ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.06.2024
  • Сподели:

Русия обяви днес, че е разменила 90 украински военнопленници, които е държала, срещу 90 руски военни, държани от Украйна, с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В резултат на преговори 90 руски военнослужещи, които се намираха в смъртна опасност в плен, бяха репатрирани от територията, контролирана от киевския режим", съобщи руското министерство на отбраната в "Телеграм".

"В замяна на това бяха предадени 90 военнопленници от Въоръжените сили на Украйна", добави министерството, като уточни, че размяната е била извършена с "хуманитарното посредничество" на ОАЕ.

Освободените руски военнопленници са откарани в Москва, където ще им бъдат извършени медицински прегледи, съобщи министерството, цитирано от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди за размяната в канала си в "Телеграм", предаде агенция Укринформ.

"У дома не е просто дума. Домът означава Украйна. Днес още 90 наши бойци се завърнаха у дома от руски плен. Воини от Националната гвардия, Военноморските сили, Въоръжените сили, Силите за териториална отбрана, Службата за гранична охрана. Тези, които защитаваха Мариупол. Тези, които защитаваха атомната електроцентрала в Чернобил. Тези, които бяха на Херсонско, Донецко, Харковско, Запорожско и Луганско направление", написа Зеленски.

Той добави, че Украйна помни всички свои войници в руски плен.

"Продължаваме работата си за освобождаването на всички. Търсим истината за всеки, който може да е пленен от врага. Благодаря на нашия екип за обмен: Буданов, Ермак, Малюк, Клименко и Любинец", заяви Зеленски.

Той също така благодари на всички партньори на Украйна, които помагат, "включително на ОАЕ, за съдействието им за освобождаването на нашите хора".

"Заедно можем да постигнем и най-трудното", каза Зеленски.

Последният голям обмен между враждуващите страни беше през февруари, когато те размениха по 100 пленници от всяка страна.

ОАЕ също така посредничат при връщането на украински деца в страната им от Русия.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Русия и Украйна са разменили стотици военнопленници и редовно разменят телата на убити войници, посчва АФП.

Станете почитател на Класа