Русия нарече договора с КНДР предупреждение

Русия нарече договора с КНДР предупреждение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.06.2024
  • Сподели:

Руденко: Договорът с КНДР е предупреждение за онези, които решават проблемите по военен път

 

 

Договорът за всеобхватното стратегическо партньорство между Русия и КНДР не е насочен срещу Южна Корея или трети страни, а служи като предупреждение, заяви заместник-министърът на външните работи на РФ Андрей Руденко в интервю за РИА Новости.

„Договорът е своеобразно предупреждение за тези страни, които вероятно очакват или планират да решат проблемите на полуострова и региона като цяло с военни средства“, поясни дипломатът.

Той подчерта, че документът „не е насочен към подкопаване на и без това трудната ситуация в региона на Североизточна Азия“.

Според Руденко главният източник на напрежение в субрегиона е политиката на САЩ, „които, възползвайки се от напрежението на Корейския полуостров, непрекъснато увеличават военното си присъствие“.

„Основната цел на цялата тази политика е не само и не толкова КНДР, а сдържането на Китай и Русия. В рамките на това двойно сдържане американците използват настоящото напрежение, което сами провокират, за разполагането на свои бази и ракетни системи на територията на съюзниците си», добави дипломатът.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа