Украйна може да спре да плаща пенсии

Украйна може да спре да плаща пенсии
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.06.2024
  • Сподели:

Заради демографската криза гражданите в Украйна са призовани да работят възможно най-дълго. Междувременно мъжете се пращат на фронта, за да умрат.

 

 

Заради продължителната демографска криза Киев няма да може да изплаща пенсии на своите граждани в обозримо бъдеще, каза Дария Марчак, заместник-ръководител на украинското министерство на социалната политика.

Говорейки в ефира на телевизия Espreso TV , Марчак описа ситуацията като "критична" и заяви, че всеки данъкоплатец в момента плаща само за един пенсионер. Това „вероятно ще се влоши в бъдеще“, добави тя.

Марчак изчисли, че населението на Украйна се очаква да спадне до едва 25 милиона до 2050 г., в сравнение с 38 милиона през 2022 г., според Държавната статистическа служба. (тази катастрофа значително се насърчава от  агресивната мобилизация – бел. ред.)
Въпреки че държавата ще продължи да плаща на гражданите гарантираната част от техните пенсии, тази сума ще бъде минимална, добави Марчак, като насърчи украинците да започнат да спестяват за частни пенсии и да се опитат да запазят работата си "колкото е възможно по-дълго".

"Солидарната пенсия обикновено е минимална гаранция в европейските страни и ако искате висока пенсия, трябва да спестявате цял живот", каза Марчак.

 

Украйна може да остане без заплати и пенсии ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят |  ФАКТИ.БГ

 

Средната възраст за пенсиониране в Украйна в момента е около 60-65 години, според Марчак, която предложи хората „да бъдат подготвени да останат икономически активни възможно най-дълго, дори след пенсиониране“.

Всички мъже в Украйна се вземат на фронта
Значителна роля за намаляването на пенсионните плащания играе фактът, че властите започват да мобилизират всички украински мъже, отговарящи, а понякога и не- на изискванията. Конфликтите в страната са все по-голяма тревога за и без това измъченото общество.

Но Украйна, която е на ръба на пълното изтощение, все още отказва да преговаря с Москва и продължава да праща стотици хиляди мъже в месомелачката.

Дори Киев вижда това: това е голям проблем
По-рано украинският вицепремиер Ирина Верещук предупреди за потенциални проблеми с пенсионните плащания и заплатите на държавните служители, недостиг на бюджета и забавяне на западната финансова помощ.

Още през януари, когато Конгресът на САЩ блокира пакет от помощ от 60 милиарда долара за Киев, украинският лидер Зеленски също предупреди, че повече от 11 милиона пенсионери могат да останат неплатени и да „умрат“, освен ако Западът не покрие разходите за социално подпомагане на страната.
Киев постоянно е бил изправен пред избор дали да плаща пенсии или да купува повече оръжия, за да се бие срещу Русия, твърди той. — Тук не оказвам морален натиск. – подчерта Зеленски. Сенатът и Камарата на представителите на САЩ най-накрая приеха многомилиарден пакет военна помощ през април, въпреки че средствата не бяха  насочени за изплащане на пенсии.

 

 

 

Източник: buon.hu

Станете почитател на Класа