Путин ще са заплаха за света и след края на войната в Украйна

Путин ще са заплаха за света и след края на войната в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.06.2024
  • Сподели:

Военното сътрудничество на Русия с Иран, Северна Корея и Китай се разшири до споделяне на чувствителни технологии, които биха могли да застрашат САЩ и техните съюзници дълго след края на войната в Украйна.

Това пише The Wall Street Journal в публикация, озаглавена "Как Путин възстанови военната машина на Русия с помощта на противниците на САЩ".
Изданието се базира на твърдения на служители на отбраната и разузнаването на САЩ.

Скоростта и дълбочината на разширяване на връзките на Русия в областта на сигурността, включващи противници на САЩ, понякога изненадват американските анализатори на разузнаването. Според тях Русия и други страни са оставили настрана историческите различия, за да се изправят заедно срещу това, което виждат като доминирана от САЩ глобална система.

"В знак на по-тесни военни връзки руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун заявиха в Пхенян в сряда, че са подписали споразумение за оказване на взаимна помощ в случай на нападение срещу една от страните, описвайки отношенията като съюз между две авторитарни държави", пише вестникът.

Разширяващите се контакти на Москва със Северна Корея, Иран и Китай започват след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., когато първите неуспехи на бойното поле и западните санкции принуждават Русия отчаяно да търси нови източници на оръжие.

Но договореностите прерастват в споразумения за съвместно производство, трансфер на технологии и работна ръка, които според официални лица подобряват дългосрочните възможности на Москва и потенциално тези на Техеран, Пхенян и Пекин.

"Войната на Русия в Украйна се подкрепя от Китай, Северна Корея и Иран. Те искат Съединените щати да се провалят. Те искат НАТО да се провали. Ако успеят в Украйна, това ще ни направи по-уязвими, а света - по-опасен", заяви неотдавна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Разширяващите се връзки в областта на сигурността между Русия и Северна Корея, Иран и Китай все още не са официален военен съюз, какъвто е Северноатлантическият пакт на Запада. Вместо това те включват поредица от двустранни обмени между Русия и всяка от останалите три държави.

"За Русия, Северна Корея и дори Китай всичко това е брак по сметка, основан на сближаване или съгласуване на интересите и целите в момента, а не някаква страстна романтична връзка", заяви неотдавна бившата служителка на ЦРУ и Белия дом Сю Мий Тери.

Независимо от това, първоначалните очертания на новата ос вече се появиха, като се забелязват признаци на по-засилено стратегическо и дипломатическо сътрудничество. Според западни официални лица и митнически данни Китай е в центъра на усилията за укрепване на търговските връзки с държави, подложени на американски санкции.

Според американски служители Китай е направил всичко възможно, за да избегне предоставянето на оръжия на Русия, което, както подчертава Вашингтон, би довело до санкции.

Въпреки това Пекин е помогнал на руското отбранително производство да се възстанови по-бързо, отколкото американските разузнавателни агенции са очаквали, след първите неуспехи на Москва в Украйна и въвеждането на западните санкции, предназначени да попречат на Кремъл да получи достъп до оръжия.

Китай е доставил огромно количество оборудване с двойна употреба, включително металорежещи машини, микроелектроника за руската отбранителна промишленост, оптика за танкове и бронирани машини и турбодвигатели за крилати ракети. Той също така помага на Русия да подобри своите сателитни и други космически възможности за използване в Украйна.

"Те са много предпазливи, но са много близо до ръба. Правят всичко възможно, за да подкрепят руснаците, без да понасят никакви разходи", коментират служители от отбраната.

 

Станете почитател на Класа