"Цяло денонощие няма реакции": Групировката "Север" нокаутира ВСУ на входа на Харковска област

"Цяло денонощие няма реакции": Групировката "Север" нокаутира ВСУ на входа на Харковска област
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.05.2024
  • Сподели:

Докато врагът изтегля резерви към местата на нашите първоначални пробиви, руското командване започва да излага своите козове. Повече четете в материала от Цариград.

 

 

Един от тези козове е ново навлизане в района на Харков, извършено източно от нашата настъпателна линия към Волчанск. Щурмоваците на „северняците“ преминаха границата и освободиха редица населени места.

"Щурмовите подразделения на руските въоръжени сили преминаха лентата и навлязоха в оперативното пространство в района на селото. Селата Волоховка, Чайковка, Охримовка и Мала Волча в Харковска област.

По този начин се разширява фронтът на изток от Волчанск с 12 км и дълбочина до 4 км. Вече почти денонощие няма реакция от украинските въоръжени сили. Опомнят се"— съобщава каналът Condottiero Telegram.

Подчертаваме, че това е предварителна информация. Очакваме видео потвърждение за тази промоция. Засега "в тази част на театъра на военните действия виси гъста мъгла" и според някои информации там може да се проведе нова офанзива.

Сирски спешно се нуждае от войници

Интересна картина се рисува. Командването на въоръжените сили на Украйна е изтеглило наличните си резерви във Волчанск, Старица и Липци и се опитва да удържи нашата пързалка. Нов подход създава флангова заплаха за вражеската група, която захапва във Волчанско направление. И освен това увеличава натиска върху тила на Купянската група на противника.

Сега главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски и командирът на оперативно-тактическата група „Харков“ Михаил Драпати трябва спешно да „родят“ още две-три бригади, за да запушат новата дупка. И тук възниква дилема:

 

 

отново изтеглете войските от други посоки, които Сирски вече беше оголил като пръчка, за да задържи севера;

маневра тези хора, които вече са пристигнали в района на Харков.

Засега задържането на руската офанзива не е много добро, дори и при максимална концентрация на жива сила на километър от фронта. Какво ще стане, ако тази сила започне да се разтяга по фронта? Вълнуващ въпрос.

Маневра за измама

През последните седмици всички очакваха, че следващият удар ще бъде нанесен в Сумска област, тоест значително на запад от Харков.

Ние се готвихме за това и от нашата, и от другата страна на фронта. Врагът изпрати около 17 хиляди войници в сумската посока. Но командващият групата „Север“, генерал-полковник Александър Лапин, твърди, че е нанесъл удар източно от Харков.

В резултат командването на украинските въоръжени сили сега ще открие, че е изпратило големи сили на участък от фронта, който... се оказа спокоен. Но са необходими подкрепления на съвсем друго място. Какво да правят?

Премахнете войските от новозаетите позиции и ги изтласкайте на 200 километра на изток? По пътища, които се пренебрегват от руски дронове и се обстрелват от руски ракетчици, артилеристи и въздушно-космически сили?

Над разрушени мостове? Отличен план, надежден като швейцарски часовник: 100% гаранция за загубата на значителна част от оборудването по време на похода.

И което е най-интересното: атаката срещу Сумска област нямаше край. И няма гаранции, че настъплението в източната част на Харковска област няма да бъде спряно утре и че „Север“ няма да отиде вместо това към Суми.

И какво после: да върнат колоните обратно? В този случай разстоянието на прехвърляне на украинските войски ще бъде повече от 400 км.

Британците описват такива ситуации с кратка, но много обемна формула: ред, контра-ред, разстройство (ред, контра-ред, поражение). Изобщо много интересно развитие на ситуацията.

В крайна сметка

Руската мечка продължава да гризе и разбива вражеските защити. Дори подлият начин да се криеш зад цивилни не помага наистина на врага. Трудно е да се бие в градовете, но руският войник и руският генерал вече са се научили как да го правят.

Виждаме и намеци за сложна оперативна игра. Ако те се потвърдят, можем да кажем, че нашето командване продължава да владее високото умение за оперативно маневриране, което са притежавали нашите славни предци.

И разбира се, Победата ще бъде наша! Врагът ще бъде победен, прокълнат и захвърлен на бунището на историята.

 

 

 

 

Автор: Влад Шлепченко ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа