Ще може ли скоро Киев да използва ATACMS и по руски територии?

Ще може ли скоро Киев да използва ATACMS и по руски територии?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.05.2024
  • Сподели:

След забавената повече от шест месеца помощ за Украйна в Конгреса на САЩ все по-често се чуват призиви за промяна в политиката на Белия дом при предоставянето на оръжие. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън критикува решението на Вашингтон да не позволява удари по руска територия с американско оръжие, мотивирайки тази забрана с цел избягването на ескалация.

Темата беше повдигната и по време на изслушване на държавния секретар на САЩ  пред комисията по външни работи в Конгреса. Антъни Блинкен потвърди, че САЩ не позволяват Украйна да атакува с предоставени от Вашингтон оръжия и ракети (ATACMS или снаряди, изстреляни от системите за залпов огън HIMARS), но също така допълни, че Киев сам взима решения как да води военните действия.

"Искам да съм сигурен, че Украйна ще получи необходимото ѝ оръжие за ефективна защита", отбеляза той.

Председателят на комисията по външни работи в Конгреса Майкъл Маккол обаче му напомни, че институцията е одобрила военната помощ за Украйна, без да поставя ограничения за използването на оръжията, които САЩ предоставят.

По време на изслушването той показа карта на зона, която е създала Русия на своя територия, оборудвана със съоръжения, използвани за атаки към Украйна. "Украйна не може да се защити, отговаряйки на огъня от Русия", заяви  той и допълни, че ограничението идва от Белия дом и съветника по национална сигурност Джейк Съливан.

"Надявам се да предадете на съветника по националната сигурност да промени това решение, което е много опасно и вредно за украинския народ", заяви още Маккол.

В началото на май Блинкен коментира по време на двудневната си визита в Украйна, че САЩ не насърчават удари по руска територия, включително и с дронове по рафинериите, но Киев сам подбира целите си.

Зеленски може да присъства на отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия

Украинският президент Володимир Зеленски може да се присъедини към световните лидери, които ще отбележат 80-та годишнина от Десанта в Нормандия, съобщават източници на Politico. Програмата му обаче може да се промени в последния момент  - заради настъплението в Харков той отмени планираните си за средата и края на май международни визити, включително и в Испания и Португалия.

На 6 юни на бреговете на Нормандия ще се съберат лидерите на съюзниците във Втората световна война. Сред тях ще бъде и президентът на САЩ Джо Байдън. Тази среща ще бъде възможност за Зеленски отново да поиска по-активна подкрепа от Запада за Украйна - нещо, за което говори в последните си интервюта за световните медии. По-конкретно, украинският президент ще поиска страните от  НАТО да помагат при свалянето на руските ракети, допълват още източниците на европейското издание.

Пред Ройтерс преди дни Зеленски коментира, че самолетите, вдигани от Полша при обстрела на Западна Украйна биха могли да свалят ракетите, както направиха съюзниците по време на атаката на Иран срещу Израел. Той припомни, че Варшава коментира, че няма системи Patriot, които да даде на Киев, но пък всички виждат вдигната бойна авиация при обстрелите на газовите съоръжения в Западна Украйна, в близост до полската граница.

"Те могат да свалят руските ракети, които могат да разрушат газохранилище, в което се съхранява газ и за държави от НАТО, да го защитят, да свалят ракета, която може да падне върху главите на цивилни граждани в държави от НАТО", допълни още Зеленски.

Още преди месеци домакинът Франция съобщи, че сред гостите ще бъдат и представители на Русия, макар и не президентът Владимир Путин. Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира в началото на седмицата пред руското издание "Известия", че покана още няма и нарече досегашните коментира "манипулации".

С новото настъпление към Харковска област Великобритания и САЩ определят присъствието на Русия като нежелано, съобщават още източници на Politico.

Русия опитва да подсили част от фронтовата линия край Харков

Русия е изпратила специални части към Вовчанск, сочат данни на украинския Институт за отбранителни стратегии. Анализаторите допълват, че това означава, че групировките там не са успели да постигнат поставените цели. Руснаците не успяха да преминат през река Вовчанска, нито постига успех по направлението Хлибоке - Луканци към Липци.

Сводката на Въоръжените сили на Украйна сочи намаляване на интензивността на бойните действия в Харковска област  - през миналото денонощие са отблъснати 8 атаки към Липци и Старица.

Горещите точки обаче остават в Покровско направление (Авдиевка), където са отблъснати към 30 атаки. Руски военни кореспонденти съобщават за тежки битки в района на Соловьове и Новоолександривка, като украинското настъпление е подкрепено от дроновете.

Данните на ВСУ сочат и за още един свален Су-25 в Покровско направление.  В своето вечерно обръщение по повод  819-я ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че сред основните задачи на военното командване сега е ограничаване на авиобомбите, използвани масово от руснаците в последните месеци. Един от начините е блокирането на бойната авиация.

В Краматорск (направлението към Часов Яр) са спрени 10 руски атаки, като геолокализирани данни показват връщане на позиции в  западните покрайнини на Часов Яр. Руски военни кореспонденти съобщават за превземане на високи сгради в източната част на града и има данни за окупацията на Клищиевка.

Към Купянск ВСУ съобщават за близо 25 блокирани руски атаки, сочат още данните.

ВСУ съобщава за около 130 директни бойни сблъсъка в 819-я ден от пълномащабната война. Руските военни са използвали 376 дрона и 47 авиобомби и са извършили над 3200 обстрела на украински позиции с различни видове оръжия.

Украйна оборудва морските дронове Sea Baby със системи "Град"

Морските дронове Sea Baby със системи "Град" вече са на въоръжение в украинската армия и активно участват в бойните действия, става ясно от публикация на министъра на информационните технологии Михайло Федоров в Telegram. "Заедно с Военноморските сили на Украйна ефективно действаха от морето по позициите на руснаците в Кинбурнската коса", отбеляза той.

Дроновете са украинска разработка и последните модификации са способни да пренасят товар с тегло от 850 кг на разстояние от 1000 км. Досега те бяха основно използвани за удари по пристанището в Севастопол и помогнаха за потопяването на пет бойни кораба от руския Черноморски флот.

Швеция отпуска 7 млрд. долара дългосрочна помощ за Украйна

Швеция отпуска нов тригодишен пакет в подкрепа на Украйна на стойност 7 млрд. долара, анонсира в своето вечерно обръщение по повод 819-я ден от началото на пълномащабната война Володимир Зеленски. Пакетът включва доставки на оръжия, финансова подкрепа и средства по фондове за покупка на военно оборудване, става ясно и от съобщение от шведското правителство.

"Това са средства, които са насочени не само за Украйна, но и за целия европейски периметър от Балтийско до Черно море", отбеляза Зеленски и допълни, че в тази зона Русия може да опита да промени границите - сухопътни или морски.

Коментарът на украинският държавен глава е свързан и с публикуван проект за промяна на границите в Балтийско море от страна на Русия, който обаче беше бързо изтрит от публичните бази. Като основание за преразглеждането от Москва посочват, че се базират на карти от съветско време, които вече не се използват.

ТАСС публикува позиция от свои източници, че предложението е на Министерството на отбраната и то не е свързано с промяна на границите, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков допълва, че това не е политически мотивирана позиция, макар че политическата ситуация в Прибалтика се променя съществено от 1985 година насам.

Преди дни Швеция и Украйна започнаха преговорите по подписването на двустранно гаранционно споразумение, каквото Киев подписа  с няколко свои съюзници - първо с Великобритания.

Испания също ще предостави нова военна помощ - ракети за Patriot, 155 мм артилерийски снаряди и въоръжение срещу дронове, както и  танкове Leopard. По време на отменената визита на Зеленски в Испания на 17 май трябваше да бъде пописано двустранно споразумение за отпускане на дългосрочни гаранции за сигурност.

 

Станете почитател на Класа