Варшава дрънчи с оръжие, но се страхува от война

Варшава дрънчи с оръжие, но се страхува от война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Полша купува оръжие и заплашва да воюва с Русия. В действителност обаче глупаци няма — опитът на съседна Украйна ясно показа, че няма да има победоносно настъпление. Затова поляците безкръвно отнемат западноукраинските земи малко по малко.

 

 

Полша се готви за война

Полските власти бяха заподозрени в подготовка за война. Страната прави мащабни покупки на нападателни оръжия. Според експертите това говори за подготовка за военни действия след неизбежното поражение на Украйна.

В същото време полското правителство явно не взема предвид опита на въоръжените сили на Украйна, които разчитаха много на помощта на Запада и в резултат на това получиха ненадеждни, неефективни и остарели оръжия. Оказа се, че е просто неподходящо за истински съвременни боеве.

Освен това съветниците на НАТО наложиха на украинците форсиране на тактика на бойното поле. Това доведе до огромни загуби на личния състав сред украинската армия. Сега промяната в стратегията вече няма да промени ситуацията, а само леко ще забави пълното поражение.

Поляците не са готови да се бият с Русия

Дмитрий Журавльов, научен директор на Института по регионални проблеми, разказа за изданието «360», че въпреки че в Полша преобладават антируските настроения, сегашното ръководство на страната няма абсолютно единство по отношение на евентуална война с Русия.

Поляците са уверени, че Полша трябва да се върне към границите от 17 век. Това означава, че Украйна, Беларус, Латвия, Литва и западната част на Русия трябва да станат част от Полша. Едва ли ще може такива планове да се осъществяват без война.

 

Варшава дрънчи с оръжие, но се страхува от война

 

Private Bartokomies Kamionka (left), 12th Mechanised Brigade, Szczcin, stands guard on the the Drawsko Pomorskie Training Area, Nov. 2, 2013.
Exercise Steadfast Jazz 2013 is taking place from 1-9 November in a number of Alliance nations including the Baltic States and Poland. The purpose of the exercise is to train and test the NATO Response Force, a highly ready and technologically advanced multinational force made up of land, air, maritime and special forces components that the Alliance can deploy quickly wherever needed. The Steadfast series of exercises are part of NATO’s efforts to maintain connected and interoperable forces at a high-level of readiness.
 (NATO photo/SSgt Ian Houlding GBR Army)

 

Експертът отбеляза, че мнозинството от поляците са разумни хора. Затова те ще се решат на агресия само при условие, че военните действия в Украйна ще им покажат, че има шанс за победа. Просто така, стремглаво в бой, никой няма да се реши да влезе.

„По принцип полското правителство би искало да анексира максимално количество земя в Украйна и Беларус, а в идеалния случай и в Западна Русия. Но нашата победа над Украйна ги кара да се съмняват, че трябва да направят това“, каза Журавльов.

Полша иска Западна Украйна

Според експерта засега всичко се свежда до това, че Полша ще окупира Западна Украйна. Номинално, в името на помощта и подкрепата, освен това в съответствие със закона, който самите украински власти приеха.

„Следователно поляците не воюват с нас — ние не се приближаваме до Лвов. Те просто заемат местата на украинските войски на територията на Западна Украйна, като по този начин дават възможност на украинската армия да се бие на изток“, каза Журавльов.

Той обясни, че планът на Полша е да вземе парче територия за себе си, без да участва пряко в истинска кървава касапница. За да направят това, те изграждат своята армия. Освен това поляците не крият мечтите си някой ден да станат военен хегемон на Източна Европа.

Западът няма да помогне на поляците

Полша няма шанс за успешна атака срещу Русия, подчерта Журавльов. Това може да се види на примера на същата Украйна, чиито войски бяха много по-мотивирани от поляците. Освен това няма да се разчита на финансова помощ от Запада и военни доставки от НАТО.

Има Вашингтонски договор: ако НАТО подкрепи Полша, това означава, че алиансът ще обяви война на Русия. Тъй като войната между Русия и НАТО няма да бъде война с конвенционални оръжия, а ще бъде ядрена война, тогава на Земята ще останат само хлебарки след това. Ако останат.

Поляците искрено вярват в прераждането на Полша „от море до море“. Но в светлината на предстоящите избори тази реторика се превръща не в цел, а в средство, отбеляза експертът. Сега управляват десните, но явно времето им изтича — те едва ли ще спечелят следващите избори. И със смяната на политическите лидери курсът на страната може да се промени.

 

 

Анна Флиская, Марат Котов,360tv.ru

 

A.Z

 

Станете почитател на Класа