Стотици протестиращи скандираха пропалестински лозунги във Вашингтон

Стотици протестиращи скандираха пропалестински лозунги във Вашингтон
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2024
  • Share:

Стотици протестиращи се събраха в близост до Капитолия във Вашингтон, скандираха пропалестински лозунги и критикуваха израелското и американското правителство заради войната в Газа и по повод годишнината от прогонването на около 700 000 палестинци при създаването на държавата Израел през 1948 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Около 400 души се събраха на алеята „Нешънъл мол“ въпреки дъжда, за да отбележат 76-ата годишнина от така наречената Накба - арабската дума за катастрофа.

Денят на Накба се отбелязва всяка година на 15 май. Държавата Израел е обявена на 14 май 1948 г. Палестинците провеждат на този ден шествия и демонстрации.

На демонстрацията във Вашингтон бяха отправени призиви в подкрепа на правата на палестинците и за незабавно прекратяване на израелските военни операции в ивицата Газа. "Няма мир върху открадната земя" и "Край на убийствата, спрете престъпленията/Израел вън от Палестина", отекнаха призиви в тълпата.

Протестиращите насочиха гнева си и към президента на САЩ Джо Байдън, когото обвиниха, че симулира загриженост за броя на жертвите в Газа.

Тазгодишното отбелязване на Деня на Накба беше подхранено от гнева срещу продължаващата обсада на Газа. Последната война между Израел и „Хамас“ започна на 7 октомври, когато палестинската групировка „Хамас“ и други бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души и взеха още 250 за заложници. Палестинските бойци все още държат около 100 пленници, а израелските военни са убили повече от 35 000 души в Газа, по данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между цивилни и бойци, отбелязва АП.

Широко разпространен е и гневът срещу насилственото потушаване на многобройните пропалестински протестни лагери в университети в цялата страна. През последните седмици полицията разби палаткови лагери в над 60 учебни заведения.

Активистите във Вашингтон настояха за незабавно прекратяване на военните действия в Газа и за право на завръщане на палестинските бежанци.

След арабско-израелската война, последвала създаването на Израел, Израел отказва да позволи на бежанците да се завърнат, защото това би довело до палестинско мнозинство в границите на Израел. Вместо това те се превърнаха в постоянна бежанска общност, която сега наброява около 6 милиона души, като повечето от тях живеят в претъпкани градски бежански лагери в Ливан, Сирия, Йордания и окупирания от Израел Западен бряг. В Газа бежанците и техните потомци съставляват около три четвърти от населението, отбелязва АП.

Същевременно 19 пропалестински активисти бяха арестувани при опит за окупация на училищна сграда в Пенсилвания. Сред тях са шестима студенти от Университета на Пенсилвания, предаде АП. Преди седмица властите разбиха протестен лагер в кампуса и арестуваха девет студенти.

В цялата страна студенти и други лица разпънаха палаткови лагери в кампуси, за да протестират срещу войната между Израел и „Хамас“. Протестиращите настояват за прекъсване на академичното сътрудничество с Израел. Напрежението във връзка с войната е голямо в университетските кампуси от есента, но пропалестинските демонстрации се разпространиха бързо след полицейските мерки, предприети на 18 април срещу лагер в Колумбийския университет. Демонстрациите достигнаха всички краища на САЩ, превръщайки се в най-голямото протестно движение в студентските градчета от десетилетия насам, и се разпространиха и в други страни, включително в Европа, посочва АП.

Близо 3000 души бяха арестувани в кампусите на САЩ през последния месец. С наближаването на лятната ваканция новите арести са по-малко, а кампусите са по-спокойни, отбелязва агенцията.

 
 

Станете почитател на Класа