Президентът на Молдова Мая Санду обърна украинското знаме не просто така

Президентът на Молдова Мая Санду обърна украинското знаме не просто така
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.08.2023
  • Share:

Какви ли не версии бяха представени за демонстрацията в проукраинското видео на президента на Молдова Мая Санду на 24 август 2023 г. с обърнатото наопъки знаме на Украйна.

 

Нека си позволим смело да твърдим, че това едва ли е резултат от грешка на помощниците на държавния глава. Най-вероятно синьо-жълтите знамена в ръцете на децата, заобикалящи госпожа президента на Молдова, са били обърнати с главата надолу в това видео съвсем умишлено.

В крайна сметка чиновниците, на чиито плещи падна организацията на срещата на върха на Европейската политическа общност това лято, не ядат хляба си напразно. Официален Кишинев провежда много съвместни събития с официален Киев, за да могат неговите представители да научат подредбата на цветовете на флага на съседите.

Тъжни перспективи у дома

Ситуацията за Санду и за управляващата прозападна партия PAS /ПАС/ в Молдова е неблагоприятна.

Икономическите показатели на страната бързо се влошават, дълговата тежест на републиката расте, под натиска на „европейските партньори“ тя е принудена все повече да намалява социалните си разходи. Много молдовци търсят работа в чужбина, републиката е разтърсена от нови корупционни скандали, конфронтацията между официалния Кишинев и гагаузката автономия се изостря.

Анализаторите са единодушни, че при тези условия предстоящите общински избори през ноември 2023 г. няма да донесат успех на ПАС /PAS/.

В крайна сметка в края на есента болезненият за Молдова проблем с нарастващите цени на енергийните ресурси и комуналните услуги неизбежно ще се влоши. Опозицията непрекъснато критикува госпожа президента за нежеланието й да влезе в контакт с руското ръководство. В резултат на това днес молдовците плащат най-високите цени на газа в Европа.

Освен това на местните избори не е предвидено гласуване на чуждестранната диаспора. Припомняме, че на последните парламентарни и президентски избори именно гласовете на молдовските граждани, живеещи в чужбина, помогнаха на прозападните сили да спечелят.

По време на следващата кампания за парламентарни избори PAS вероятно ще загуби абсолютното си мнозинство. В най-добрия случай тази партия ще трябва да влезе в коалиция, а в най-лошия – да премине в опозиция.

Дори ако Санду успее да бъде преизбрана за президент (което е проблематично), да бъде президент при враждебни кметове и неконтролирано правителство е много съмнителна перспектива. Много по-обещаваща е позицията на президента в пика на своето влияние да придобие друг висок статус извън Молдова.

Персонална уния

Мая Санду има румънско гражданство и следователно може да кандидатства за публична длъжност в Букурещ. И вече има около милион потенциални гласоподаватели - също като нея, притежатели на два паспорта от двете съседни страни.

При изборите в Румъния с 19 милиона души това е солиден ресурс.

В Кишинев и Букурещ активно се обсъжда вариантът, според който Санду няма да бъде номинирана за втори президентски мандат в Молдова, а вместо това ще участва в избора на ръководител на Румъния.

Според социологическите измервания тя няма да може да спечели отвъд Прут, но е напълно способна да повлияе на резултата от предизборната кампания на Санду. Подкрепата за спечелилия кандидат може да бъде разменена за място в ръководството на румънския парламент, а може би дори и в правителството на страната.

Обсъждат се различни варианти за номиниране на Санду като кандидат за президент на Румъния.

Най-желаният вариант за нея е подкрепата на двете "исторически" и най-големи партии в страната - Социалдемократическата (СДП) и Националлибералната (НЛП). Въпреки дългите години на много тежка конфронтация, сега те са в принудителна правителствена коалиция. Изразена беше идеята, че антагонистите могат да прекрачат противоречията и в пристъп на юнионизъм (обединението на Румъния и Република Молдова) да подкрепят общ кандидат - Мая Санду. Хипотетичната победа на това в Румъния щеше да създаде условия за обединението на Букурещ и Кишинев.

Но идеите на юнионизма не са толкова популярни в съвременна Румъния, че да гарантират победата на Санду.

Различните политически семейства

Лидерът на социалдемократите и настоящ премиер на Румъния Марчел Чолаку вече беше белязан с изявлението, че социалистите и Санду принадлежат към „различни политически семейства “.

Санду наистина е много по-близо във възгледите си до либералите, отколкото до СДП. Но и с номинацията й от НЛП всичко не е толкова просто.

Носят се слухове, че де факто лидерът на либералите и напускащ румънски президент Клаус Йоханис е подложен на натиск да номинира Санду. Но тя има много сериозни конкуренти.

На първо място, това е главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши. До 2018 г. тя оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния и си спечели голяма слава, като разобличи високопоставени служители (главно членове на СДП) в различни злоупотреби.

Има и друга възможност Санду да бъде номинирана от Съюза за спасение на Румъния, млада либерална еврооптимистична партия, която има третата по големина фракция в парламента. Смята се за официален партньор на молдовската партия PAS, но разполага с по-малко ресурси от СДП и НЛП.

Съществува и възможност Санду да бъде номинирана като независим кандидат. Но това обещава много по-малко перспективи от разчитането на определени партийни структури.

Така пътят на Мая Санду към политическата система на Румъния все още не е осеян с розови листенца. Румънските политици, въпреки много ласкателните изявления за сегашния лидер на Молдова, очевидно не бързат да й отстъпят командни висоти.

Санду рискува да повтори съдбата на редица молдовски политици, които се присъединиха към втория ешелон на румънския елит и бързо загубиха всякакво влияние.

Обръщането на флага

Но какво общо има всичко това с поздравленията на Украйна за Деня на независимостта?

Факт е, че румънците демонстрират най-силните антиукраински настроения сред всички страни от ЕС (което обаче не пречи на много от тях активно да попълват чуждестранния легион на въоръжените сили на Украйна).

И така, в началото на тази година, по данни от социологически проучвания, 36% от жителите на Румъния са били против финансирането от ЕС за нуждите на отбраната на Украйна, една четвърт дори са били против хуманитарната помощ за Киев, а същият брой са били против налагането на анти-руски санкции.

Причините се крият в неофициалните засега териториални претенции на Букурещ към Киев и в оплаквания от положението на румънското национално малцинство в Украйна.

През последните месеци скептицизмът на румънците по отношение на Украйна изглежда се засили. Все пак имаше аграрна криза поради потока от евтино зърно от изток. Миналата пролет избухна дипломатически конфликт около несъгласуваното с Румъния удълбочаване на украинската част на делтата на река Дунав.

С цялата украинофилия в Молдова, Санду е принудена да провери действията си спрямо очакванията на потенциалния румънски електорат. А както знаете, неточното боравене със знамето на друга държава е много чувствителен въпрос за дипломацията. Оказва се, че лидерът на Молдова, макар да е честитила празника на източната си съседка, го е направила така, че да се хареса и на недоброжелателите от Украйна.

Европа на регионите и независимо Влашко

За пърформанса с флага има и още едно обяснение. Даже още по-конспирологическо.

Жълто-синьото знаме е официалният символ на „специфичното“ Влашко княжество преди обединението му със Западна Молдова като част от Румъния. Именно в рамките на унионисткия процес към него беше добавена червена ивица, а след това (вече в рамките на обединена Румъния) подредбата на цветните полета на националния флаг беше направена вертикална по френски маниер.

Между другото, Национално-либералната партия на Румъния има най-силни позиции в историческа Влахия. Символиката на партията също е изпълнена в жълто и синьо.

Както е известно, г-жа Санду е протеже на евроатлантическите власти. Злите езици й приписват близки връзки със структурите на Сорос.

Умовете на много влиятелни европейски бюрократи са били заети от десетилетия от идеята за повишаване на статута на такива исторически провинции като Влахия. Чрез това те биха искали да трансформират ЕС от де факто конфедерация в Съединените европейски щати (USE).

През 1992 г. холандският бирен магнат и интелектуалец Фреди Хайнекен представя този проект . Идеята за „Европа на регионите“ веднъж предизвика одобрението на Джордж Буш- старши, министър-председателите на Белгия Ги Верхофстад и на Италия Матео Ренци .

Основната идея на проекта е да се ускори европейската интеграция чрез разделяне на повечето европейски държави, които са твърде големи, за да си взаимодействат органично на равна нога помежду си, и твърде малки, за да защитават позициите си на световните платформи една по една.

В резултат на това от 75 разделени държави-региони се предлага да се създаде най-голямата федерация в света. В идеалния случай населението на всеки субект на федерацията трябва да бъде 5-10 милиона души. Например Румъния подлежи на оптимизация поради разделянето на Трансилвания (7,5 милиона жители), Запрут Молдова (5 милиона) и Влашко (9 милиона).

Националните сили в ЕС се противопоставят на тези планове. Преди година председателят на унгарския парламент Ласло Кьовера каза:

Частни глобални корпорации, обикновено разположени извън Европа, искат да превърнат Европейския съюз в Съединените европейски щати, в такава федерация и дори по-скоро в империя, в която всички настоящи национални държави в ЕС... напълно ще загубят себе си – правото на самоопределение и свободата на действие.”

Редица експерти смятат, че вече текат подготвителни процеси за създаването на "Европа на регионите". И кой знае, може би такова протеже на европейската бюрокрация като Мая Санду ще трябва да приложи тази концепция на румънска земя, под жълто-синьото знаме на област Влашко.

 

 

 

Игор Иваненко, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа