С какви армии разполага БРИКС и готовността им за съвместна военно-техническа стратегия

С какви армии разполага БРИКС и готовността им за съвместна военно-техническа стратегия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.08.2023
  • Share:

Военно-техническото сътрудничество между страните от БРИКС включва обмен на опит, съвместни обучения и учения, както и съвместно разработване и производство на военно оборудване и оръжия

 

 

Страните от БРИКС разполагат с мощни комбинирани военни способности. Армиите на Русия, Китай и Индия заемат съответно второ, трето и четвърто място в света според класацията Global Firepower 2023. Армията на Бразилия е на 12-то място, а въоръжените сили на Южна Африка са на 33-то място.

 

 

Русия не осъществява военно сътрудничество в рамките на БРИКС – то се осъществява с държавите членки на блока на двустранна основа, заяви руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов през декември 2014 г.:

„БРИКС беше създаден не като военна организация, не като военен блок. Организацията е създадена за други цели. Затова ние нямаме никакво военно сътрудничество в рамките на БРИКС.

Осъществяваме, развиваме, увеличаваме военното, военно-техническото сътрудничество с държавите членки на БРИКС на двустранна основа.

Военно-техническото сътрудничество между страните от БРИКС включва обмен на опит, съвместни обучения и учения, както и съвместно разработване и производство на военно оборудване и оръжия.

По данни на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI) за периода 2016-2020 г. Русия е най-големият износител на оръжие в рамките на БРИКС, като на нея се падат около 54 % от общия износ на оръжие.

На второ място се нарежда Китай с дял от 23 %, следван от Индия на трето място с 16 %. Южна Африка и Бразилия нямат значителен износ на оръжие от БРИКС през този период.

Индия е най-големият вносител на оръжия сред страните членки на БРИКС, като е закупила около 46 % от общия внос на оръжия. Китай е на второ място с дял от 28 %, следван от Русия с 22 %.

Южна Африка е най-развитата в икономическо отношение и най-мощната във военно отношение държава в Африка на юг от Сахара с годишен военен бюджет (около 5 млрд. долара), който представлява почти 3/5 от общите военни разходи в региона.

„Предвид нежеланието на САЩ и западноевропейските държави да развиват военно сътрудничество с Южна Африка, Русия и Китай остават нейни потенциални партньори.

Технологичният потенциал на китайския военнопромишлен комплекс обаче не съответства напълно на амбициозните цели на южноафриканския военнопромишлен комплекс, който има сравнимо ниво на компетентност“, смятат анализаторите на RIAC.

През февруари 2023 г. Русия, Китай и Южна Африка проведоха съвместно военноморско учение „Мози-2“ край бреговете на Южна Африка. „Водещата страна на учението е Русия, а страната домакин е Южна Африка“, заявиха от Министерството на отбраната на Южна Африка.

В същото време военното ведомство публикува видеозапис за захода на руската фрегата „Адмирал от флота на Съветския съюз Горшков“ във водите на пристанището Дърбан, където се намира основната база на южноафриканските военноморски сили в Индийския океан.

Руският кораб е пристигнал в Дърбан от пристанищния град Кейптаун, където е взел на борда си гориво и необходими провизии.

През 2022 г. Русия и Китай проведоха шест съвместни военни учения, което е най-големият брой през последните 20 години, пише Bloomberg.

Позовавайки се на данни от Центъра за изучаване на китайските военни въпроси към Националния университет по отбрана на САЩ (NDU), агенцията пише, че ученията на Пекин с Москва са съставлявали две трети от всички китайски учения с чуждестранни въоръжени сили през 2022 г.

Уточнява се, че четири от шестте учения са били двустранни, а останалите са проведени с „противници на САЩ, включително Иран и Сирия.

По данни на Bloomberg Русия и Китай са провели съвместно най-малко 36 учения от 2014 г. насам, след обединението с Крим.

За сравнение, през десетилетието преди това двете страни са организирали само десет такива учения.

Съвместните военни учения показват, че сътрудничеството на БРИКС се разширява от икономическата сфера към военната, но само част от страните от БРИКС участват в многостранни учения, насочени към подобряване на военните способности.

Въпреки че през май 2015 г. бразилският министър на отбраната Жак Вагнер заяви, че не вижда ограничения за съвместни военни учения с членове на руските въоръжени сили, такива учения не са провеждани.

Но през август 2020 г. заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин и заместник-министърът на военното дело на Бразилия Маркос Дего проведоха разговори в Москва в рамките на форума „Армия 2020“ и обсъдиха военното и военнотехническото сътрудничество между двете страни, съобщава пресслужбата на руското министерство на отбраната, като отбелязва, че „по време на срещата те обсъдиха актуални въпроси на руско-бразилското военно и военнотехническо сътрудничество и набелязаха стъпки за тяхното развитие“.

Съвместното военноморско учение „Индра-2021“ между Русия и Индия се проведе през юли 2021 г.

Стелт фрегатата „Табар“ на индийските военноморски сили и руските малки ракетни кораби „Зелени дол“ и „Одинцово“ отработиха противовъздушна стрелба, упражнения за снабдяване, операции с хеликоптери и съвместни маневри.

Говорителят на индийските ВМС Вивек Мадхвал подчерта, че ученията са нов етап в развитието на двустранното военноморско сътрудничество.

Съвместните учения „Индра“ между Индия и Русия се провеждат ежегодно от 2003 г. насам. Те включват военноморски и антитерористични учения на сухопътните сили.

През юни 2017 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че взаимодействието на страните от много години има характер на „привилегировано стратегическо партньорство“, чийто особено значим аспект са маневрите „Индра“.

По време на посещението на индийския министър на отбраната Арун Джайтли в Москва беше подписана пътна карта за военно-техническо сътрудничество между двете страни от БРИКС.

Военно-техническото сътрудничество между страните от БРИКС все още се развива предимно на двустранни основи.

Това се обяснява не само с разположението на страните от БРИКС в различни краища на света, но и със сериозните различия в политическите системи и различните нива на развитие на отбранителната индустрия.

Въпреки това желанието на страните от БРИКС да се защитят от експанзионистичната външна политика на САЩ и техните съюзници отваря вратата за формиране на съвместна военно-техническа стратегия в средносрочен план.

Станете почитател на Класа